+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

PATRIOTE SE VRAĆAJU TAMO GDJE SU STALI Čomor: Bili smo generacija koja se jednom rađa u sto godina

Kao i većina njegovih saboraca razočaran je u probosanske patriotske snage koje su se u miru učahurile i prepustile vlast polusvijetu, ratnim profiterima i pohlepnim tajkunima zbog kojih najviše opet ispašta ratna sirotinja

Bajro Čomor, organizator otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu i ratni komandant Armije Republike Bosne i Hercegovine, odlučio se ove godine kandidirati na Općinsko vijeće Novo Sarajevo te je stoga pristupio Demokratskoj fronti (DF).

Ovaj penzionirani pukovnik VFBiH trenutno je predsjednik Udruženja ‘101. brigada’ u kojoj je bio komandant bataljona na Hrasnom brdu, a zatim i bataljona koji je objedinio jedinice Hrasnog, Trga heroja i Hrasnog Brda.

Čomor je, kako je izjavio prilikom potpisivanja pristupnice za DF, prepoznao državničku politiku svog ratnog druga, predsjednika Željka Komšića, a želja mu je poboljšati status boračke populacije i njihovih porodica te uvesti red u boračke organizacije.

‘Odlučio sam prekinuti pauzu u mom političkom angažmanu i priključiti se Demokratskoj fronti jer su jedini pokazali hrabrost ući u borbu sa neprijateljima naše države. Dok drugi iz hlada opozicije čak i pomažu spomenutim, Demokratska fronta je, po cijenu da joj opadne rejting, ušla u ring, a ANP i CIK su prve dvije dobijene runde’, rekao je Bajro Čomor povodom priključenja Demokratskoj fronti Bosne i Hercegovine.

No, Čomor, otac dvoje djece, nije baš zainteresiran za „visoku politiku“. Ovom veoma skromnom čovjeku stalo je više da bude od pomoći ratnoj sirotinji koju obilazi redovno kao predsjednik udruženja boraca. Njega možete čuti da vrlo nadahnuto govori prilikom godišnjice smrti njegovih saboraca. On vjeruje da pripada neponovljivoj generaciji koja se jednom rađa u sto godina i da su kao takvi bili sudbinski predodređeni da odbrane Bosnu od agresije.

Kao i većina njegovih saboraca razočaran je u probosanske patriotske snage koje su se u miru učahurile i prepustile vlast polusvijetu, ratnim profiterima i pohlepnim tajkunima zbog kojih najviše opet ispašta ratna sirotinja.

Tako je nedavno povodom obilježavanja 27. godišnjice 101. motorizovane brigade Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo, gdje je održana svečana akademija, Čomor ratni komandant bataljona kazao da je bila čast biti borac 101. brigade, koja je osnovana 1. marta 1993. godine.

Podsjetio je da su kroz ovu brigadu prošla 8. 172 borca i 858 starješina, koji su dali veliki doprinos u odbrani Sarajeva i BiH. Mnogo je boraca dalo svoje živote u odbrani naše domovine. U toj herojskoj odbrani BiH od agresora poginula su 472 pripadnika 101. motorizovane brigade, a 26 je odlikovano najvećim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“: “Borbu za odbranu najviše smo vodili na ovim prostorima, prostorima na kojima smo i živjeli. Naselja kao što su Mojmilo, Otoka, Aneks, Saraj Polje odbranilo je i sačuvalo lokalno stanovništvo”, naglasio je Čomor.

Izvor: thebosniatimes.ba

PATRIOTE SE VRAĆAJU TAMO GDJE SU STALI Čomor: Bili smo generacija koja se jednom rađa u sto godina

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top