+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Bibija Biba Kerla: Kako ubiti i ono malo pameti što nam je preostalo?

Uđem u Poresku upravu u Ilijašu i tražim da mi daju potvrdu za Kuglaški savez Federacije da su izmirene poreske obaveze za 2017. godinu.

Predajem zahtjev i od ljubaznog službenika dobijem odgovor da će potvrda biti gotova za 24 sata, s tim što moram platiti 15 KM federalne takse. Vadim pare sa namjerom da kupim taksu – ljubazno mi odgovaraju da oni to nemaju. Navodno, te takse se kupuju u poreskoj kod Vječne vatre u Sarajevu. Pitam ga je li to on ozbiljno misli. “Najozbiljnije!“, odgovora i dodaje: „dok vi odete do Sarajeva, mi ćemo u međuvremenu završiti potvrdu!“

Sjedam u auto i put Sarajeva. Gužva već od Vogošće… mic po mic i za sat vremena sam kod Vječne vatre. Kupim administrativnu taksu od 15 KM i pravac Ilijaš. Sad je gužva na izlazu iz Sarajeva prema Vogošći… i opet mic po mic i za novih sat vremena sam u Ilijašu.

Uđem u poresku i predam taksu od 15 KM, oni meni potvrdu i ja ponovo u auto i ponovo put Sarajeva. Ovaj put trajaše 15 minuta duže od prošlog, jer je neka budala vozila malo brže i napravila udes. Dolazim u Sarajevo, predajem potvrdu tamo gdje su mi je tražili, pogledam na sat i vidim da mi je za kupovinu takse i predaju potvrde trebalo ravno 3 sata i 55 minuta. Sva sreća pa sam imala auto,  mogu da zamislim penzionere i  nezaposlene koji nemaju auto –  koliko njima treba vremena da to završe.

Zar nije jednostavnije da sve i jedna poreska uprava posjeduje te takozvane administrativne takse koje po meni nemaju nikakvu svrhu osim pljačke naroda. Hajde sto država pljačka narod, još gore je to što ga ubija u pojam, sistematski ga ubija jer ga tjera da se vozi 55 km da kupi najobičniju administrativnu taksu.

Pod dojmom da napraviše budalu od mene krećem prema BBI centru i ulazim u poslovnicu M-tela da platim račun za april mjesec. Ljubazna službenica mi odgovara da oni ne primaju novac nego se uplata vrši ili u banci ili u pošti. Slušam i ne mogu da vjerujem. Uzimam broj žiroračuna, odlazim do prve banke i  plaćam račun, vraćam se u poslovnicu i predajem potvrdu o uplati. Zbog 2,5 km koje moraš platit banci za uplatu računa, izgubiš još pola sata vremena i ponovo dolazim do konstatacije da je to sve napravljeno da ubije u tebi i ono malo volje za životom što je ostalo.

Elem,  za kupovinu administrativne takse i plaćanja jednog najobičnijeg računa potrošiš blizu 5 sati vremena!?  Sistem te namjerno, polako, ali sigurno ubija, dok te jednom ne dokrajči.

Bosno i Hercegovino, jeste da te volim, ali mi se gadi tvoj neuređeni sistem, sistem koji ne daje nikakvu nadu za život, nego te tjera što je moguće prije u grob. Lijepa vremena kada si administrativnu taksu mogao kupiti na svim trafikama u gradu.

NEKA NAM JE DRAGI BOG NA POMOĆI, ALI IZGLEDA DA JE I ON UDARIO PEČAT NA NAŠU PROPAST! 

Bibija Biba Kerla: Kako ubiti i ono malo pameti što nam je preostalo?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top