Bibija Biba Kerla: Kako ubiti i ono malo pameti što nam je preostalo?

Uđem u Poresku upravu u Ilijašu i tražim da mi daju potvrdu za Kuglaški savez Federacije da su izmirene poreske obaveze za 2017. godinu.

Predajem zahtjev i od ljubaznog službenika dobijem odgovor da će potvrda biti gotova za 24 sata, s tim što moram platiti 15 KM federalne takse. Vadim pare sa namjerom da kupim taksu – ljubazno mi odgovaraju da oni to nemaju. Navodno, te takse se kupuju u poreskoj kod Vječne vatre u Sarajevu. Pitam ga je li to on ozbiljno misli. “Najozbiljnije!“, odgovora i dodaje: „dok vi odete do Sarajeva, mi ćemo u međuvremenu završiti potvrdu!“

Sjedam u auto i put Sarajeva. Gužva već od Vogošće… mic po mic i za sat vremena sam kod Vječne vatre. Kupim administrativnu taksu od 15 KM i pravac Ilijaš. Sad je gužva na izlazu iz Sarajeva prema Vogošći… i opet mic po mic i za novih sat vremena sam u Ilijašu.

Uđem u poresku i predam taksu od 15 KM, oni meni potvrdu i ja ponovo u auto i ponovo put Sarajeva. Ovaj put trajaše 15 minuta duže od prošlog, jer je neka budala vozila malo brže i napravila udes. Dolazim u Sarajevo, predajem potvrdu tamo gdje su mi je tražili, pogledam na sat i vidim da mi je za kupovinu takse i predaju potvrde trebalo ravno 3 sata i 55 minuta. Sva sreća pa sam imala auto,  mogu da zamislim penzionere i  nezaposlene koji nemaju auto –  koliko njima treba vremena da to završe.

Zar nije jednostavnije da sve i jedna poreska uprava posjeduje te takozvane administrativne takse koje po meni nemaju nikakvu svrhu osim pljačke naroda. Hajde sto država pljačka narod, još gore je to što ga ubija u pojam, sistematski ga ubija jer ga tjera da se vozi 55 km da kupi najobičniju administrativnu taksu.

Pod dojmom da napraviše budalu od mene krećem prema BBI centru i ulazim u poslovnicu M-tela da platim račun za april mjesec. Ljubazna službenica mi odgovara da oni ne primaju novac nego se uplata vrši ili u banci ili u pošti. Slušam i ne mogu da vjerujem. Uzimam broj žiroračuna, odlazim do prve banke i  plaćam račun, vraćam se u poslovnicu i predajem potvrdu o uplati. Zbog 2,5 km koje moraš platit banci za uplatu računa, izgubiš još pola sata vremena i ponovo dolazim do konstatacije da je to sve napravljeno da ubije u tebi i ono malo volje za životom što je ostalo.

Elem,  za kupovinu administrativne takse i plaćanja jednog najobičnijeg računa potrošiš blizu 5 sati vremena!?  Sistem te namjerno, polako, ali sigurno ubija, dok te jednom ne dokrajči.

Bosno i Hercegovino, jeste da te volim, ali mi se gadi tvoj neuređeni sistem, sistem koji ne daje nikakvu nadu za život, nego te tjera što je moguće prije u grob. Lijepa vremena kada si administrativnu taksu mogao kupiti na svim trafikama u gradu.

NEKA NAM JE DRAGI BOG NA POMOĆI, ALI IZGLEDA DA JE I ON UDARIO PEČAT NA NAŠU PROPAST! 

Bibija Biba Kerla: Kako ubiti i ono malo pameti što nam je preostalo?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top