+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Vijećnici Demokratske fronte Novi Grad nisu podržali Budžet Općine Novi Grad Sarajevo

Vijećnici Demokratske fronte Novi Grad bili su suzdržani pri glasanju za Budžet 2018. godine. Budžet nisu podržali jer smatraju da nije adekvatno planiran. Klub vijećnika DF-a tražio je povećanje iznosa za rekonstrukciju ulica, poboljšanje vodosnabdijevanja Rječice, kupovinu minibusa za školarce koji nemaju redovan prijevoz, uređenje šetnice uz rijeku Dobrinju… Samo neki od zahtjeva su djelimično usvojeni.

U Budžetu je nedovoljno novca planirano za poticaj zapošljavanja, naročito uzmemo li u obzir da je u našoj općini oko 20.000 nezaposlenih, što je svrstava u red općina Kantona Sarajevo sa procentualno najviše nezaposlenih osoba. Smatramo da je trebalo planirati i više novca za otvaranje novih vrtića jer brojna djeca nisu mogala biti upisana u neku od predškolskih ustanova u Novom Gradu zbog popunjenosti vrtića.

Za Centar Safet Zajko ponovo je planirano oko milion maraka, slično kao i prethodnih godina i još više od milion maraka za preduzeće Lokom. Sadržaji Centra Safet Zajko su potrebni Novom Gradu, ali naše konačno opredjeljenje jeste da je mnogo važnije da ljudi imaju vodu, a manje važno da imaju vještačko jezero, i da je mnogo važnije da djeca imaju vrtiće i redovan prijevoz, nego da firma Lokom ima “pozitivno poslovanje“ zahvaljujući novcu iz budžeta.

 

Poražavajuća je i činjenica da su vijećnici SDA, USD, NL, BOSS ostali nijemi na amandman Kluba DF da se iz budžeta osiguraju sredstva za nabavku aparata za hemodijalizu za potrebe KCUS-a.

Predlagač Budžeta za 2018. godinu je kroz budžetsku poziciju “Tekući transferi neprofitnim organizacijama” uvrstio i dva javna preduzeća, čime je javna preduzeća svrstao među neprofitne, nevladine organizacije. Tu, samo na prvi pogled, nelogičnost objašnjava činjenica da su direktori tih preduzeća iz vladajuće stranke i to iz njenog novogradskog ogranka.

Uz sve ovo, povećan je iznos za plaće i naknade što je, kada se uzme u obzir pobrojano, prst u oko građanima Novog Grada Sarajevo.

Vijećnici Demokratske fronte Novi Grad nisu podržali Budžet Općine Novi Grad Sarajevo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top