+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

DF i SDP: Za čije interese Edin Mušić blokira rad Parlamenta Federacije BiH?

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić nastavlja sa kršenjem Poslovnika o radu Predstavničkog doma, što je jednako kršenju Ustava FBiH, prema sudskoj praksi Ustavnog suda FBiH.

Mušić je odbio u roku predviđenim Poslovnikom sazvati sjednicu na kojoj bi se razmatrao Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Pozivamo Mušića da javnosti objasni zašto i u čijem interesu krši Poslovnik i sprječava razmatranje jednog ovako važnog zakona, čiji je cilj očuvanje demokratskog poretka u BiH, kroz osiguranje provedbe izbornih rezultata.

Predsjedavajućem Mušiću do sada smo uputili zahtjev sa kvalifikovanim brojem potpisa za održavanje tri vanredne sjednice ovog zakonodavnog tijela. Tražili smo da se na tim sjednicama raspravlja o stanju u cjelokupnoj boračkoj populaciji sa posebnim fokusom na demobilisane borce u Federaciji BiH, stanju u obrazovnom sistemu kao i razmatranje Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH.

Iako je od nekih od ovih zahtjeva prošlo skoro pola godine, a rok za zakazivanje vanredne sjednice je 14 dana od primanja zahtjeva, predsjedavajući Mušić to još uvijek nije učinio. Time je potpuno svjesno prekršio, ali i dalje krši Poslovnik o radu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Naglašavamo da, u skladu sa Poslovnikom o radu Parlamenta, nakon što zaprimi zahtjev za održavanjem vanredne sjednice sa 20 ili više potpisa poslanika, predsjedavajući je obavezan takvu sjednicu sazvati u roku od 14 dana. Dakle, on nema nikakvo diskreciono pravo da takve zahtjeve razmatra, a pogotovo odgađa.

Očito je da ovakvim nezakonitim ponašanjem predsjedavajući Mušić, ne samo da ignoriše valjane zahtjeve poslanika, nego i pokazuje da njega i SDA i njihove koalicione partnere zapravo ne interesuju niti borci, niti obrazovanje, niti uređenje izbornog sistema u Federaciji BiH.

Klubovi poslanika SDP BiH i DF u Predstavničkom Domu Parlamenta FBiH još jednom pozivaju Edina Mušića da hitno zakaže pomenute vanredne sjednice kako bi se ove važne teme raspravile. Ukoliko to ne uradi u skladu sa Poslovnikom, očekujemo da to urade njegovi zamjenici iz HDZ i SBB, a ako to ni oni ne učine, onda će Klubovi SDP i DF sami sazvati sjednice, u skladu sa odredbama Poslovnika koji to omogućava.

DF i SDP: Za čije interese Edin Mušić blokira rad Parlamenta Federacije BiH?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top