+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

SDP i DF predstavili zajednički prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata PFBiH (VIDEO)

Predstavnici Socijaldemokratske partije BiH i Demokratske fronte su na današnjoj press konferenciji predstavili prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH (PFBiH). Medijima su se obratili predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, predsjednik DF Željko Komšić, te šefovi klubova ovih stranaka u federalnom Parlamentu Elvir Karajbić i Dženan Đonlagić.

Prijedlog ovog zakona maksimalno je usklađen sa Ustavom BiH, Ustavom Federacije BiH te Izbornim zakonom BiH.

Zakon se sastoji od dva dijela. Prvi dio uređuje izborne jedinice i broj mandata u izbornim jedinicama za Predstavnički dom PFBiH, u skladu sa demokratskim principima vrijednosti glasa i jednakosti građana u ostvarivanju prava da biraju svoje predstavnike pod jednakim uslovima. Radi se o zakonskoj obavezi Parlamenta Federacije BiH koja proističe iz Izbornog Zakona BiH, a koja nije ispoštovana 15 godina i za posljedicu ima diskriminaciju građana FBiH.

Drugi dio zakona uređuje broj i strukturu delegata Doma naroda u skladu sa Ustavom FBiH i principima sadržanim u presudi Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića. Presudom je utvrđeno da je potrebno mijenjati imperativnu odredbu Izbornog zakona kako bi svaki konstitutivni narod dobio jedno mjesto u kantonalnim skupštinama.

Ustav FBiH jasno propisuje da će svaki konstitutivni narod iz svakog kantona dobiti najmanje jedno mjesto, ukoliko postoji najmanje jedan takav zastupnik u zakonodavnom tijelu tog kantona. Upravo u skladu sa tom ustavnom odredbom, te sa drugim ključnim principom iz Ustava FBiH i Izbornog zakona, a to je popis stanovništva iz 1991. godine, kao osnovom za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke do provedbe Aneksa 7, utvrđen je broj i struktura delegata u Domu naroda.

Osim toga, ovim zakonom se omogućava razrješenje situacije u slučaju nedostatka delegata u nekom klubu i to samo u ovom izbornom ciklusu ili do promjene Ustava FBiH.

“Zakon je baziran na nekoliko ključnih principa. U skladu je sa Ustavom BiH i FBiH, kao i sa Izbornim zakonom BiH. Na ovaj način rješenjima provode se principi presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. Zakon je usklađen sa svim demokratskim principa od strane Venecijanske komisije iz 2002. godine i u skladu sa izjašnjenjem koje su dali Ustavnom sudu BiH po apelaciji Bože Ljubića gdje su naglasili da rješenje treba tražiti u skladu sa Ustavom BiH. Izborni zakon BiH propisuje obavezu Parlamenta FBiH, tačnije Predstavničkog doma da utvrdi višečlane izborne jedinice u uskladu sa popisom stanovništva u BiH” , kazao je za N1 predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Nikšić je kazao da se stalno potencira o neravnopravnosti građana, a niko ne priča o biračima.

“Držali smo se Ustava FBiH i primjenili rezultate popisa iz 1991. godine jer ustav FBiH kaže da se primjenjuje taj popis do okončanja Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma. Svakako da postoji popis iz 2013. godine. Pravili smo i tu simulaciju, a rezultati su slični.”

Dodao je da su ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark bili zatečeni napravljenim rješenjem.

“Uzeli su prijedlog i bili su zainteresovani da vide šta predviđa to rješenje.”

Prijedlog Zakona je usklađen sa temeljnim demokratskim principima koji važe u modernim evropskim zemljama, a koji su objedinjeni u preporukama Venecijanske komisije izdatim 2002. godine. Zakon je također usklađen sa mišljenjem Venecijanske komisije, koje je dostavljeno Ustavnom sudu BiH u sklopu rasprave u predmetu po zahtjevu Bože Ljubića, a u kojem je preporučeno da se rješenje ovog pitanja traži upravo u okviru pravilnog tumačenja i primjene odredbi Ustava FBiH.

“Ovo što radimo treba posmatrati u paketu sa još jednim prijedlogom zakona u državnom parlamentu. Nije nepoznato da se tu kod nas u gotovo svakom izbornom ciklusu jako manipuliše, odnosno da se broj nevažečkih glasačkih listića raste iz ciklusa u ciklus. Ovim našim zajedničkim prijedlogom zakona se rješava situacija sa popunom Kluba Srba u Domu naroda. Konkretno se tiče ove situacije u kojoj smo sada.”, istakao je za N1 predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Na kraju je naglašeno da će klubovi SDP-a i DF-a što hitnije tražiti održavanje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će ovaj prijedlog Zakona biti jedina tačka dnevnog reda.

(Republika.ba)

SDP i DF predstavili zajednički prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata PFBiH (VIDEO)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top