+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

KO DF HNK: Napravimo civilizacijski iskorak u HNK!

Povodom informacije kako  se Kolegij Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/ nije mogao usuglasiti da se na dnevni red iduće sjednice Skupštine stave amandmani na Ustav HNK kojima bi Srbi postali konstitutivan narod u ovom kantonu, možemo samo izraziti našu indignaciju zbog  petnaestogodišnjeg odbijanja vladajućih koalicija u HNK da registriraju najbanalniju činjenicu, a to je da su svi narodi konstitutivni na svakom pedlju Bosne i Hercegovine.

Naročito cinično zvuči obrazloženje kako amandmani nisu uvršteni u dnevni red zbog formalno-pravnih razloga – nedostatka mišljenja Vlade HNK.

Pozivamo na elementarnu  ljudskost i savjest zastupnika u Skupštini HNK da podrže dopunu dnevnog reda raspravom o amandmanima na Ustav HNK, kojima bi se konačno ispravila nepravda prema našim sugrađanima srpske nacionalnosti.

Svjesni smo da će dok je sadašnja koalicija na vlasti, to isključivo biti mrtvo slovo na papiru, ali neka makar simbolično naprave taj civilizacijski iskorak i podrže pravo slabijih i obespravljenih u kantonu u kojem su oni većina.  Oko suštinskih vrijednosti ne bi trebalo biti nikakve političke trgovine.

Kantonalni odbor DF HNK

KO DF HNK: Napravimo civilizacijski iskorak u HNK!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top