+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Demokratska fronta TK: Hitno oslobodite Sakiba Kopića i Enesa Tanovića

Povodom informacije o hapšenju lidera Sindikata solidarnosti, Sakiba Kopića i Enesa Tanovića, od nadležnih struktura MUP-a TK ultimativno zahtijevamo puštanje istih na slobodu, te utvrđivanje odgovornosti nalogodavaca za izvršenje ovih očigledno nezakonitih akata nasilja i represije nad vlastitim građanima, obespravljenim radnicima i sindikalnim liderima.
Od nadležnih policijskih struktura zahtijevamo da konačno počnu da rade svoj posao na zaštiti građana i njihovih prava, te da svoju pažnju usmjere na ljubitelje nekretnina koji sjede u Vladi TK, te druge javnosti dobro poznate osobe sa kriminalnim sklonostima i navikama, a koji su dio vladajućih struktura.
U suprotnom, Demokratska fronta TK razmotriće mogućnost pružanja otpora – svim sredstvima nelegalnom divljanju pojedinaca pod zaštitom države koji su privatizovali sve javne institucije, uključujući i strukture MUP-a TK, a koji su odavno izašli izvan granica zakona i Ustava, te time izgubili i legalitet i legitimitet.
Poslednji put pozivamo nadležne institucije pravosuđa da utvrde odgovornost za ovakvo flagrantno kršenje ljudskih prava i sloboda, zloupotrebe položaja i privatizacije javnih institucija čime su suspendovana sva prava i slobode građana koji će se, u suprotnom, sami morati organizovati radi zaštite svojih ustavom garantovanih prava.
O dešavanjima u Tuzli imamo namjeru izvjestiti domaću i međunarodnu javnost, uključujući i institucije Evropske unije, te ambasade demokratskih prijateljskih zemalja u našoj zemlji, kako bi razmotrili mogućnost legitimnih sankcija prema pojedincima koji se u maniru vladara Sjeverne Koreje, 21. vijeku i na tlu Evrope postavljaju iznad zakona i iznad samog života, stvarajući tako ambijent radi kojeg smo svjedoci masovnog napuštanja zemlje.
Završavamo citatom iz američke Deklaracije o nezavisnosti: „Svi ljudi su stvoreni jednakima i obdareni od svog tvorca određenim neotuđivim pravima među kojima su život, sloboda i traženje sreće. Radi očuvanja tih prava, vlast se uspostavlja među ljudima, koja svoja pravedna ovlaštenja crpi iz saglasnosti onih kojima se vlada, a kad god bilo koji oblik vlasti postane razoran za te ciljeve, tada je pravo građana izmijeniti je ili napustiti je i uspostaviti novu vlast… Kad dugački niz povreda i otimačina, poduzimanih uvijek sa istim ciljem, pokaže namjeru podvrgnuti ih potpunoj samovlasti, njihovo pravo i njihova dužnost je zbaciti takvu vlast i ustanoviti nove čuvare svoje buduće sigurnosti.”
Smrt fašizmu, sloboda narodu!
Demokratska fronta TK: Hitno oslobodite Sakiba Kopića i Enesa Tanovića

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top