+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Povjereništvo Demokratske fronte Brčko: Pametni grad i pametne sijalice

Na posljednjoj sjednici vlade Brčko distrikta donešen je zaključak da u Brčkom treba ugraditi “pametne sijalice”, čime bi se uštedjela značajna sredstva u vidu električne energije. To bi, možda, moglo izgledati kao dobar potez Vlade da iza prijedloga ne stoje isti oni predlagači koji su se svojevremeno “proslavili” po nizu promašaja:

Gradili su tržnicu Arizona, koja je po njima važila za investiciju vijeka, a pitamo se gdje je to Arizona sada?

Isti su vodili privatizaciju Bimeksa, Bosnaploda, Bosne, Tesle, Pirometala, Interpleta, Izbora, Mladosti, Velme, Vinojuga, Špirtane, Merkura, Tehnograđe, GIK-a Nemetala i tako dalje, a danas smo prinuđeni iz budžeta izdvajati sredstva za stečajne postupke i njihovo čišćenje. U navedenim firmama je radilo nekoliko hiljada radnika, a koliko ih radi danas?

Trošili su godinama desetine miliona na grantove i amandmane, a živjeti u Brčkom je sve teže i gore. Dali su gradske bazene u zakup svojim partijskim istomišljenicima, koji su ih zatvorili, a Brčaci se mogu kupati samo u vlastitom znoju.

Razvijali su megalomanska javna preduzeća bez ikakve ekonomske održivosti samo da bi zaposlili svoje familije i glasače, jer u javnoj upravi više nema mjesta za zapošljavanje. Već u 2016. godini prvo takvo preduzeće je iskazalo gubitak u poslovanju.

Ne poštivajući demografske pokazatelje, a vodeći se isključivo nacionalnim, partijskim i ličnim interesima, gradili su škole i sportske dvorane neplanski i bez ijednog opravdanog razloga, a u godinama koje dolaze isti objekti će biti zatvoreni jer neće imati ko da ide u njih.

Promovišu projekte “Pametnog” grada, a sad i “pametnih” sijalica, iako su led sijalice već bile izmišljene u vrijeme kada su postavljane sijalice koje bi sada mijenjali.

Gospodo predlagači, nama trebaju pametni ljudi koji vole svoj grad, a ne “pametni” grad i “pametne” sijalice. Za Brčake bi bilo najekonomičnije i najpametnije kada bi učesnike svih naprijed navedenih rabota poslali na neprekidni plaćeni odmor na neku što dalju destinaciju, što bi se pokazalo kao velika ušteda, a grad bi tek tada krenuo da se razvija u ekonomskom, kultornom, sportskom i svakom drugom smislu.

Povjereništvo Demokratske fronte Brčko: Pametni grad i pametne sijalice

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top