+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Maja Gasal-Vražalica za Frontal.ba: Mi smo najplaćeniji parlamentarci u regionu

Maja Gasal – Vražalica, poslanica Demokratske fronte u Parlamentu Bosne i Hercegovine, u intervjuu za Frontal govori o pismu Fadilu Novaliću, povećanju akciza na gorivo, ali i platama bh. političara.

Važite za političarku koja nema “dlake na jeziku” i koja hrabro iznosi svoje stavove. Šta je bio motiv da se bavite politikom?
 
– Moje pripreme za izlaganje po tačkama dnevnog reda ili po inciranju zastupničkih inicijativa kao i postavljanje zastupničkih pitanja iziskuju mnogo vremena, prvenstveno iz razloga što nastojim prikupiti što više argumenata, preispitati opravdanost na terenu sa građanima i građankama Bosne i Hercegovine, pa tek onda pristupam suštini i formi. Nastojim biti maksimalno korektna, što manje populistična, jer u konačnici moj cilj je da nam svima bude dobro u Bosni i Hercegovini, da postanemo društvo jednakih šansi i mogućnosti. Rijetko kad se javljam za riječ, ukoliko nemam jasno provjerene informacije i argumente. Možda će to neko nazvati hrabrošću, ja to smatram argumentovanim nastupom s ciljem da kao zastupnica u državnom parlamentu koja predstavlja sve građane i građanke Bosne i Hercegovine radim svoj posao najbolje što mogu, to jest da budem servis građana i građanki Bosne i Hercegovine.
Nedavno ste uputili otvoreno pismo predsjedniku Vlade Federacije BiH, u vezi s njegovom izjavom da je pad nataliteta veći problem od iseljavanja. Da li ste dobili odgovore na svoja pitanja?
– Nažalost, nisam dobila odgovor na pitanja. Premijer Novalić dolazi iz stranke u kojoj žene rijetko kad pitaju, a još rjeđe dobijaju odgovore, tako da me ne izneneđuje što nisam dobila odgovor.  S druge strane, kakav odgovor bi mogao i dati, kad je sve vrlo jasno argumentirano, a sad da kaže „Da, u pravu ste“, bilo bi krajnje neprimjereno za osobu njegovog kalibra, kao i za većinu naših zvaničnika, jer najteže je priznati pogreške i dati drugom za pravo, kao i reći „Oprosti“.  Možda će jednog dana, premijer Novalić, morati stati pred građane/ke, one koji još uvijek budu tu, i odgovoriti na „pozitivne“ trendove masovnog iseljavanja, pad nataliteta, ali i na mnoga druga pitanja.
 
Da li podržavate povećavanje akciza na naftne derivate?
– Klub Demokratske fronte je sve vrijeme bio protiv povećanja akciza. Ja lično sam kroz svoje diskusije ukazala na odnos Savjet ministara BiH kao predlagača ovog Zakona spram nas zastupnika/ica koji u Parlamentarnoj skupštini BiH trebaju kao na nekoj livadi samo tek tako da dignu ruku za nešto što nema ni viziju ni misiju. Prije svega, Savjet ministara BiH je poslao Prijedlog zakona o akcizama u parlamentarnu proceduru i valjda polazeći od dosadašnje prakse da oni nemaju šta kome da objašnjavaju, da imaju dovoljan broj ruku bili su uvjereni da će sve to proći onako kako su pojedinici u SM BiH zamislili zajedno sa svojim partijskim šefovima. No, međutim ovoga puta se pokazala jedna jasna opredjeljenost zastupnika/ica i definitivna potvrda o nepostojanju parlamentarne većine u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine. U popratnom pismu SM BiH navodi da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama predstavlja jednu od obveza iz pisma namjere upućenog Međunarodnom monetarnom fondu – MMF-u. Dakle, mi kao zastupnici i zastupnice ne znamo gdje su utrošena dosadašnja sredstva prikupljena na ime akciza na naftne derivate, nemamo nikakvu cost-benefit analizu, kojom bi se pokazala opravdanost povećanja akciza, koje dionice će se graditi, da li ekonomski opravdane ili kao i do sada političke i etnonacionalne. Iako su se entitetske vlade i SM BiH prije upućivanja ovog Prijedloga zakona obvezale na povećanje entitetskih budžeta za poljoprivredu, znamo da se ni to nije desilo, dakle nije ispoštovan nijedan preduvjet kojim bi se  poljoprivrednicima djelimično okašalo ovo novo povećanje akciza.  Također, mi u Demokratskoj fronti smatramo da postoje i drugi načini gradnje i izgradje prometne infrastrukture,  te da uvlačenje ruke u džep građana/ki koji/e i ovako jedva preživljavaju je krajnje neprihvatljivo. Ja sam lično zagovarala da SM BiH krene prvo od sebe i nas parlamentaraca, dakle da se nova sredstva stvore kroz smanjenje plata SM BiH i ukidanje paušala parlamentarcima, ukidanje voznog parka, smanjenje broja savjetnika i pomoćnika u SM BiH i kabinetima predsjedavajućih domova, jer imali smo priliku na sjednici vidjeti da predsjedavajući SM BiH i njegov zamjenik, ministar Bevanda, imaju čak osobe koje im nose fascikle i izmaknu stolicu da bi se oni ugodno smjestili u Bijeloj sali. Dakle, fasciklonoše ne priliče osobama koje su na čelu izvršnog tijela jedne zemlje u kojoj više od jedne trećine stanovništva živi ispod granice siromaštva.
Smatrate li da će uvođenje akciza ubrzati izgradnju autoputeva u BiH?
– Od ili do nečije velelepne kuće na Poljinama Hills ili u Hercegovini sigurno hoće. Za ostale puteve neće ostati dovoljno novca, dok se svi rastale.
Mislite li da su bh. parlamentarci preplaćeni za posao koji rade, a pogotovo imajući u vidu standard građana BiH?
– Mi smo najplaćeniji parlamentarci u regionu. Ja sam članica Privremene zajedničke komisije za izmjenu poslovnika obaju domova, te sam jučer na sjednici ove komisije u ime kluba Demokratske fronte predložila izmjenu člana 12. Poslovnika Zastupničkog doma i člana 13. Doma naroda kojim bi se iz Poslovnika obaju domova ukinuo paušal, koji je samo definiran u tim članovima, a na osnovu kojih je Zajednička komisija za administrativne poslove PS BiH nekad davno donijela Odluku o isplati paušala za svakog zastupnika/delegata. Nažalost, ovaj prijedlog nije dobio dovoljan broj glasova iz sva tri konstitutivna naroda. Dakle, svi smo potpisali Reformsku agendu i svi smo kao za reforme, ali onog trenutka kada bismo trebali krenuti od nas samih, te pokazati svoju istinsku opredjeljenost za reforme koje da bi urodile plodom moraju pretrpjeti neke uštede i rezove rastrošnog života izabranih i imenovanih na svim nivoima, tada takvi prijedlozi nemaju dovoljnu većinu, a s druge strane se traži većina za povećanje akciza kojima će se još dodatno zagorčati život građana/ki BiH i još više pospješiti iseljavanje. Ja smtram da najviše zakonodavno i izvršno tijelo u Bosni i Hercegovini mora prvenstveno krenuti sa uštedama i preraspodjelom budžeta, jer je to jedan od prvih pokazatelja da smo zaista za bolji život u svim sferama bh. društva.Ovako je to samo deklarativna opredjeljenost pri čemu naši građani/ke sve lošije žive, a neki/e od nas zahvaljujući etnonacionalnoj retorici zamajavaju javnost, održavaju sebe već godinama na pozicijima i žive jako dobro.
Maja Gasal-Vražalica za Frontal.ba: Mi smo najplaćeniji parlamentarci u regionu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top