21. redovna sjednica Predsjedništva DF-a: DF je protiv povećanja akciza, jer će ceh opet platiti građani!

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo Demokratske fronte  je donijelo odluku da će Klub zastupnika DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH glasati protiv Prijedloga povećanja akciza na gorivo. Razlozi su, što se DF-a tiče već javno poznati, ali samo da još jednom ponovimo:

Bilo kakvo povećanje nameta koje će ići preko leđa građana više ne može biti ekonomski opravdana mjera. Takođe smatramo da postoji alternativni izvor finansiranja infrastrukturne izgradnje o kojem bh vlasti ne govore, a to je – staviti u djelovanje nenovčano imovinsko državno blago (imovina BiH iz sukcesije i tzv. pasivni imovinski podbilansi BiH, FBiH i RS) i pretvaranje istog u najsnažniji novčani izvor za nove investicije u državi u cjelini. Ovo je jedan od najmoćnijih alternativnih izvora finansiranja infrastukturne izgradnje, a koji ne ide preko leđa građana.

Predsjedništvo DF-a  poziva bh vlasti da hitno donesu aktivne mjere zaštite radnika i domaćih dobavljača koji posluju sa firmama koje se nalaze u sistemu koncerna „Agrokor“. Ne smije se dozvoliti da domaće kompanije i radnici „plate cijenu“ spašavanja „Agrokora“ u Republici Hrvatskoj. Novčana sredstva iz kompanija u BiH ne smiju „izaći“ iz platnoh sistema BiH prije nego što  bh dobavljači i proizvođači  naplate sva svoja novčana potraživanja.

Predsjedništvo DF-a najoštrije osuđuje bahati i protivustavni način na koji je sa funkcije predsjedavajuće Skupštine ZE-DO Kantona smjenjena Draženka Subašić i daje punu podršku  stavovima KO DF-a ZE-DO Kantona. Sve ćemo učiniti, iskoristiti sve postojeće pravne mehanizme da pokažemo i dokažemo da je ova smjena, izrežirana od strane vladajućih SDA i HDZ-a, bila protivustavna i protiv Poslovnika o radu iste te Skupštine.

21. redovna sjednica Predsjedništva DF-a: DF je protiv povećanja akciza, jer će ceh opet platiti građani!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top