+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Održan sastanak članova Općinske organizacije Demokratske fronte Novo Sarajevo

Sinoć je u kinosali Dječije kuće ‘Novo Sarajevo’ na Grbavici održan sastanak članstva Općinske organizacije Demokratske fronte Novo Sarajevo.

Sastanku su, osim članova, prisustvovali i pozvani gosti: ministar Sifet Podžić, generalni sekretar DF BiH Dženan Đonlagić, izvršni sekretar DF BiH Hamed Hodžić, predsjednik Kantonalnog povjereništva DF Sarajevo Albin Zuhrić, ali i naši zastupnici u svim nivoima vlasti – Vlatko Glavaš, Alma Kratina, Hajrudin Žilić i Bibija Kerla.

Sastanak je bio informativnog karaktera, gdje su predsjednik Općinskog povjereništva DF Novo Sarajevo Senad Kapo i vijećnica u Općinskom vijeću Novo Sarajevo i Gradskom vijeću Grada Sarajeva Marijela Hašimbegović podnijeli kratke izvještaje o radu, nakon čega je generalni sekretar DF BiH Dženan Đonlagić upoznao prisutne sa trenutom situacijom u stranci, a nakon održanog kongresa.

U nastavku sastanka prisutni gosti su odgovarali na pitanja članstva koja su se odnosila na aktuelnu situaciju sa blokadama Federacije BiH i državnih institucija, neusvajanje budžeta, tok pregovora o izbornom zakonu, sve do lokalnih tema.

Generalni sekretar Đonlagić je rekao da je od 2. Kongresa stranka Programskom deklaracijom odredila jasne ciljeve, i da je osnovni taj da će se sav naš rad bazirati na tome da Bosna i Hercegovina bude građanska i uređena država, kakva god cijena za to bila plaćena. To podrazumijeva i nastavak borbe koju trenutno vode ministar Sifet Podžić, predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić, svi naši zastupnici na svim nivoima vlasti i pregovarački timovi za izmjene Izbornog zakona.

O unutrašnoj reorganizaciji i kadroviranju Đonlagić je rekao da će o tome tek biti govora na Glavnom odboru i Predsjedništvu Demokratske fronte BiH, a i tu će se uvesti radikalne promjene.

Predsjednik Kantonalnog povjereništva Albih Zuhrić je rekao da se kvantitet na uštrb kvaliteta pokazao lošom strategijom gdje smo gubili oboje. Ovaj put će se uvesti mehanizmi koji će vršiti kvalitetniju selekciju u izboru ljudi koji će biti delegirani u ime stranke na izborne liste, ali i u druga tijela.

Nakon toga, ministar Sifet Podžić je upoznao prisutne sa stanjem u Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH, jasno naglasivši da je neusvajanje budžeta smišljeni akt kojim se pokušavaju potpuno uništiti državne institucije, možda i sa direktnom namjerom urušavanja OS BiH. Dok susjedi i komšije kupuju vojnu opremu, za to vrijeme, upravo blokadom budžeta, dolazi u pitanje sama isplata plaća oficirima i profesionalnim vojnicima OS BiH.

Alma Kratina, predsjednica Kluba zastupnika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, i Hajrudin Žilić, zastupnik u PFBiH, upoznali su prisutne o aktivnostima u Parlamentu Federacija BiH, prijedlozima koji su proslijeđeni u proceduru poput uvođenja naknade za sve demobilisane borce bez primanja u iznosu od 50 miliona KM iz budžeta, preko 18 miliona KM za unapređenje stanja u poljoprivredi, investiranje u vodovod u povratničkom naselju u Vozući, a tu su i prijedlozi za zakone iz oblasti socijalne zaštite. Žilić je prisutnima pobliže objasnio šta sadrži Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, i kako bi se to odrazilo na Kanton Sarajevo.

Bibija Kerla, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, prisutne je upoznala o proceduri usvajanja zakonskih i podzakonskih akata o registraciji vozila namjenjenih za prijevoz osoba sa invaliditetom, o legalnosti izgradnje objekata na Bjelašnici i uticaju te izgradnje na kvalitet vode za piće koju koriste građani Sarajeva, te o izgradnji nebodera na Marin-Dvoru.

Njenim izlaganjem je završen formalni dio sastanka, nakon čega je nastavljano druženje učesnika.

„Koristim priliku da se u ime Općinskog povjereništva i u svoje ime još jednom zahvalim svim članovima Općinske organizacije Demokratske fronte Novo Sarajevo koji su prisustvovali sastanku, te i svim gostima koji su se odazvali pozivu. Pozivam sve naše članove da nas kontaktiraju, ili da iskoriste ‘Dane otvorenih vrata’ koji su svake srijede od 11:00 do 14:00 sati i dođu na ‘kaficu razogovora’ te pomognu radu naše općinske organizacije i našoj vijećnici Marijeli Hašimbegović. Vaše ideje će postati poslanička pitanja ili inicijative, i samo na taj način našu općinu možemo unaprijediti i napraviti mjestom dobrog življenja.“, rekao je Senad Kapo, predsjednik Općinskog povjereništva Demokratske fronte Novo Sarajevo.

Održan sastanak članova Općinske organizacije Demokratske fronte Novo Sarajevo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top