+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Skupština KS podržala zatvaranje kladionica: Konačna odluka je na vladi

Zastupnik Demokratske fronte Sead Milavica je ispred Kluba DF-a u Skupštini KS predložio da, poput ugostiteljskih objekata, budu zatvorene i kladionice što je naišlo na odobravanje zastupnika.

S obzirom na epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo donesene su strožije mjere prilikom čega je zabranjen rad ugostiteljskim objektima, no mnogi smatraju da su i objekti priređivača igara na sreću žarišta zaraze poput kafića i restorana.

Zbog toga, DF je na usvajanje stavio zaključak u kojem se traži od Vlade Kantona Sarajevo i Kriznog štaba KS hitno zatvaranje kladionica.

Nekoliko zastupnika je pitalo na koji način Milavica smatra da to treba biti riješeno u pogledu isplaćivanja obeštećenja i koliko misli da bi to moglo koštati vladu.

Neka od pitanja koja su postavljena na sjednici su i “Da li treba na isti način ih zatvoriti kao i ugostitelje?”, “Je li ovo znači da će vlada morati platiti minimalne plate uposlenicima iako njihovi vlasnici ne plaćaju porez državi?”.

Sead Milavica im je na to pak odgovorio da je u ovom momentu zbog zdravlja građana najpametnije zatvoriti kladionice i obeštetiti isključivo radnike.

“Obeštećenje samo za radnike, a vlada će odlučiti kako to, ako kanton mora isplatiti doprinose za njih, onda je to prihvatljivo. Radnici u kladionicama nisu krivi. Zamislite koliko jedna kladionica zaradi za jedan dan i pri tome ne plaćaju porez, mogu nastaviti s online klađenjem. Prođite gradom i pogledajte koliko ljudi sjedi u kladionicama, imate neke koje su po 10-15 kvadrata i tu sjedi više od 20 ljudi. Dopustiti da rade radnje u kojima se ljudima na kocki uzimaju pare dok prolazimo kroz epidemiološku krizu smatram da je neprihvatljivo”, zaključio je on.

Nakon toga je prijedlog usvojen sa 29 glasova za.

Skupština KS podržala zatvaranje kladionica: Konačna odluka je na vladi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top