+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Faris Svraka: Demokratija – vladavinom po narodu

Definicije

Pođimo od osnovnih pojmova:

Demokratija (grč. demos – narod i kratein – vladati); vladavina naroda.

Predstavnička demokratija: demokratsko društveno-političko uređenje u kojem na izborima građanke i građani biraju predstavnike u organe vlasti koji će zastupati njihove interese.

Političke stranke: interesne političke organizacije (interesne, dabome) koje za cilj i zadaću imaju zastupanje interesa građanki i građana.

Demokratija u Bosni i Hercegovini

Kada sagledamo značenja osnovnih pojmova, teško bi bilo zamisliti da bilo šta može poći po zlu, jer je princip krajnje jednostavan; političke stranke predstavljaju svoje programe i vizije javnosti u izbornim kampanjama i kroz svoje političko djelovanje, građanke i građani jedne zemlje izlaze na izbore, i po svom nahođenju biraju zastupnike svojih interesa za naredne četiri godine (koliko traje mandat). Sljedeći je korak da izabrani zastupnici (pojedinci i partije/stranke) rade svoj posao – zastupaju građanke i građane bez obzira da li su im dali povjerenje ili ne, a njihovo djelovanje se potom ponovo stavlja na ispit na narednim izborima.

Gdje dolazi do problema? – U Bosni i Hercegovini imamo klasičan primjer preokretanja riječi “interes” iz gore spomenutih značenja i potpunu zloupotrebu. Naime, neko je skontao da se kroz politiku, političku stranku i općenito političko djelovanje veoma lako može doći do ostvarivanja ličnih interesa i time “zarobio” demokratiju (za sebe lično). U takvom slučaju dolazi do demokratskog haosa. Oni koji na takav način pristupaju politici odlaze korak dalje pa demokratiju svode na ratove političkih stranaka/partija na principu “neću ja s ovima ili onima”, pravdajući to izbornom voljom birača. Ustvari birači – građanke i građani najviše ispaštaju zbog toga. Vraćamo se na osnovne pojmove – političke stranke građanke i građani biraju da provode svoje izborne programe i da ih zastupaju (ali i one koji nisu glasali za njih), a ne da preko njihovih leđa rješavaju svoje lične razmjerice ili bilo kakve animozitete. Na ovaj način, ovakvim principom, političke partije/stranke vrlo jednostavno prikrivaju da uopće nemaju političke vizije, rješenja, a i ono najvažnije – nedostatak hrabrosti i znanja da se povedu veliki i ozbiljni politički procesi.

Prekretnica

Međustranački sukobi, stranačka prepucavanja i gore spomenuti princip vođenja politike; “oni tamo su ovakvi, ovi vamo su ovakvi”, “drž'te lopova” sada su već postali dnevnopolitička svakodnevnica. Međutim, najnovija politička dešavanja u Kantonu Sarajevo koja se odnose na prekompoziciju vlasti na površinu izbacuju jednu veoma zanimljivu stvar. Iako u “svrgavanju” kvazipopularne šestorke učestvuju dvije stranke, SBB i Demokratska fronta koji su bili sastavni dio šestorke, “udari”, najsilovitiji na društvenim mrežama, ali i na brojnim portalima, forumima i tako dalje usmjereni su primarno na Demokratsku frontu, njene zastupnike i zastupnicu u Skupštini Kantona Sarajevo, te na predsjednika DF-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komišića.

Šta je pozadina?

“Nije me briga šta će biti sa mnom i sa strankom, ja želim da radim za građanke i građane i za ovu Zemlju” – rekao je u jednom od gostovanja, predsjednik DF-a Željko Komšić. Zamislite kakav je udar takva izjava do sada nametnutom političkom proncipu, koliko ona zaista boli. Kako se usuđuje da ne kaže da neće sa njima jer su “ovakvi ili onakvi” kako bi ponovo dobio izbore? Kako se usuđuje da mu Stranka nije bitna, jer gdje ćeš mi na Stranku kad ništa osim nje (i bez nje) nemam u životu? Zar je to država važnija od fotelja i radnih mjesta?

Tada kreću uvrede i provokacije, blaćenje na najgori mogući način od kojih su neke ispod svake kulture i ljudskosti. Prozivanje zastupnika poslušnicima i slijepim sljedbenicima, dok oni koji ih pozivaju da imaju različito mišljenje, uporno ubjeđuju da je samo njihovo ispravno i dok im govore da ne trebaju slušati “šefa” nagovaraju da poslušaju njih. Nazivanje Komšića lažnim patriotom i izdajicom garđana te svojih glasača. Zaigrani i već zaslijepljeni isključivo govorom o drugim strankama mahinalno su preuzeli i brigu za tuđe glasače.
Sve samo sa jednim ciljem, održavanja upravo onog demokratskog haosa koji je nametnut i u kojem samo pojedinci mogu “plivati” i uživati.

Željko Komšić svojom odlukom i izjavom, kroz zastupnike DF-a u Kantonu Sarajevo, ispravlja iskrivljeno začenje riječi “interes” u pojmovima navedenim na početku, vraća im izvorni oblik i štiti ih od zloupotrebe, a u centar pažnje stavlja građanke i građane, a ne političke elite i njima bliske osobe. Time siječe “pupčanu vrpcu”, glavni izvor hranjenja, jednog nakaradnog političkog sistema koji nema drugog načina da preživi. Zaustavlja lupanje vlasti (vladavinom) po narodu, te je vraća u narod i za narod.

Faris Svraka: Demokratija – vladavinom po narodu

One thought on “Faris Svraka: Demokratija – vladavinom po narodu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top