+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Najdin Delibašić: Kad se papak domogne vlasti – loše je, gore je još samo onda kad se uz vlast domogne i mikrofona

Papak – pejorativ, nekulturan neotesan.

Papak je oduvijek u Bosni i Hercegovini imao dvojako značenje, u zemljoradničkim sredinama kao gazeći dio noge  stočnih životinja, i gradskim kao simbol onih koji svoju neotesanost ne skrivaju, dapače ponose se njome.

Mario Karamatić, čovjek koji je shvatio da prodavanje mržnje dovodi do parlamentarnih klupa i prevelike plaće bez previše truda, i puno je isplatnije nego ulaganje u vlastito obrazovanje, na televiziji živopisog naziva Herceg-Bosna izjavio je da je član predsjedištva Željko Komšić ‘’balija’’, a Demokratska fronta ‘’balijska stranka’’. Pokušao je to vješto upakirati pod krinkom književnika objašnjavajući da je ‘’balija’’ poslušnik begova u tursko doba.

Kao predsjednik HSS BiH, stranke koja je dio HNS, koju pak opet kontrolira Dragan Čović, ovaj političar u pokušaju potrudio se da nam, na samo njemu svojstven način, objasni šta političko rukovodstvo HNS misli o svemu drugom i drugačijem. Nije izbjegao da se ulaguje, kao i Dragan Čović, Dodiku, kojeg je okarakterizirao kao političara koji nije učestvovao u ratu. Ne, samo je dodijelio ordenje i dočekivao ratne zločince pravomoćno presuđene za najgore ratne zločine poslije II svjetskog rata.

Karamatić predstavlja ono najniže što politička podjela u ovoj zemlji može iznjedriti – takav kakav jeste ne bježi ni od veličanja ratnih zločinaca, niti od ideja o podjeli ove zemlje.

Desničarske ideje nisu mu strane, za sebe voli reći da se zalaže za Mačekove ideje (za one koji su zaboravili Vlatko Maček je zajedno sa  Dragišom Cvetkovićem dijelio Bosnu i Hercegovinu između Banovine Hrvatske i Srbije), pa nas i ne čudi politika za koju se zalaže.

Ono što čudi jeste etika, barem ona osnovna,  ili bolje rečeno njen nedostatak.

Način vođenja politike Marija Karamatića možemo nazvati papanskom politikom koja narodu u socijalnim problemima pobuđuje ideje koje mu okupiraju misli dok mu je stomak gladan.

Pitam se samo šta je i koliko Karamatić pomogao vlastitom narodu?

Volio bih da mi neko izdvoji iz cijelog opusa njegovog političkog djelovanja smislenu stvar koja je pomogla hrvatskom narodu da ne bude najbrojniji koji iseljava iz Bosne i Hercegovine.

Da li je i koliko se zauzeo za radnike Aluminija koji ovih dana ostaju bez posla, ili je te poslove oko propadanja privrednih giganata prepustio svom predsjedniku Draganu Čoviću?

Karamatić odlično ‘'jaše’’ na svom političkom programu, po principu ‘što gore to bolje’, jer očigledno kapaciteta za nešto više od politke podjela nema.

U jednom ne mogu da se otmem utisku, a to je da način medijskom istupanju, prijetnjama, kvalifikacijama ne priliči nikom, a ponajmanje profesionalnom političaru.

Možda će zvučati nepolitički i nekorektno, ali očigledno postaje jako loše kada se papak (pej. neotesan, nekulturan) dokopa vlasti, ali još je i gore kada dobije priliku da svoju politiku putem medija iznese van svoja četiri zida.

Sa ovakvim stavovima predsjednika jedne stranke koja participira u radu HNS-a, sve više mi postaje jasno da je izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine udar politici koja smatra ‘’poslušnicima’’ ili ’'balijama’’ svakog kome je opstojnost ove zemlje na prvom mjestu.

Reakcija je na članak: Užasne poruke dolaze iz HSS-a: DF je stranka balija, Komšić mitski balija

Sporno gostovanje Karamtića na RTV HB

Najdin Delibašić: Kad se papak domogne vlasti – loše je, gore je još samo onda kad se uz vlast domogne i mikrofona

One thought on “Najdin Delibašić: Kad se papak domogne vlasti – loše je, gore je još samo onda kad se uz vlast domogne i mikrofona

  1. Bošnjaci su lažovi koji mrze sve oko sebe, koji namjerno prave smicalice i svima zagorčavaju život tek onako, dosadno im. Ko ovu budalu stavlja na televiziju hahahah

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top