+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Sead Milavica: Policijskog komesara građani trebaju birati direktno

Sead Milavica, predsjednik Kantonalnog odbora Demokratske fronte Sarajevo, o izboru policijskog komesara: Policijskog komesara građani trebaju birati direktno

Na današnjem predstavljanju kandidata Demokratske fronte u centru Sarajeva Sead Milavica, nosilac liste za Kanton Sarajevo, izjavio je da će se puno povjerenje u policijske organe vratiti onda kada sami građani budu odlučivali o čelnom čovjeku kantonalne policije.

„Činjenica je da je problem sigurnosti i nepovjerenja u policijske strukture zavladao u Kantonu Sarajevo, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Građani izražavaju ozbiljne sumnje da se pojedine istrage ne provode potpuno profesionalno i da su pod utjecajem političkih elita“, navodi Milavica.

„Dakle, pored očito sporog rada sudova i tužilaštava, građani više nisu sigurni niti da će istražne radnje koje se poduzimaju biti u funkciji otkrivanja istine i počinioca najgorih krivičnih djela. Puno je toga pod upitnikom. Građani pravdu doživljavaju selektivnom. Kako bismo spriječili svaku sumnju da se politika miješa u policijski posao, potrebno je izmijeniti postojeću zakonsku regulativu na kantonalnim i višim nivoima i do policijskog komesara doći voljom građana, birajući između nekoliko kandidata čije će kandidature za uži izbor ponuditi stručna tijela, na osnovu znanja i stečenog iskustva“, dodao je Milavica.

„Ovakav način izbora policijskog komesara putem glasanja građana Kantona Sarajevo mogao bi zaživjeti s narednim lokalnim izborima, kako sama procedura izbora ne bi građane Kantona dodatno koštala. Nadzor nad radom policijskog komesara bi se temeljio na dosadašnjem načelu djelovanja uz veći upliv struke i precizna mjerenja učinkovitosti u skladu sa evropskim sigurnosnim standardima“, pojasnio je Milavica svoj prijedlog.

Sead Milavica: Policijskog komesara građani trebaju birati direktno

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top