+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Vijećnik DF Amar Kečo podnio krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg OV Ilidža

Amar Kečo

Općinsko vijeće Ilidža 21. septembra 2017. je na sjednici izglasalo Regulacioni plan Stup Nukleus, uz amandmane koji su sastavni dio teksta RP, tačnije Odluke o provođenju.

Amar Kečo, vijećnik iz Demokratske fronte, objašnjava da su neuvrštavanjem amandmana u Službenom listu, prekršeni zakoni, a izigrani vijećnici i zakonodavno tijelo.

Ono što je bitno, ističe, jeste da je tada većina vijećnika bila protiv toga, jer su same procedure donošenja Regulacionog plana bile mimo zakona. Ono što je usvojeno na toj sjednici, nije implementirano u Regulacioni plan Stup Nukles onako kako je moralo biti.

Naglašava da su amandmani koji usvojeni morali biti sastavni dio teksta Odluke o provođenju i u tim amandmanima stoji da nema početka gradnje zgrada, prije nego se napravi osnovna škola, infrastruktura, putevi i sve ostalo što su građani tražili.

Kečo navodi još jedan bitan faktor, a to je spratnost koja prema RP može biti do P+8. “Međutim, oni su se na to oglušili u jednom dijelu i ostalo je da se u sjeveroistočnom dijelu RP-a može graditi spratnost P+16. Dakle, prevara je evidentna i ne mogu optužiti vijećnike SDA i ostale koji su glasali za taj plan, jer su svi glasali za amandmane koji su trebali biti sastavni dio Odluke o provođenju”, objašnjava nam on.

To što se oni nisu našli u Odluci, Kečo smatra krivim predsjedavajućeg Općinskog vijeća Ilidža Muhamed Omerović, protiv kojeg je podnio krivičnu prijavu zbog krivotvorenje spisa i potpisivanja dokumenta u Službenom listu, a koji ne odgovara izglasanom Regulacionom planu od 21. septembra.

“I sada investitori rade u skladu sa zakonom. Zakon je ono što izađe u Službenom listu i u njima nigdje ne piše da nema gradnje dok se ne izgradi škola. Ukoliko Općinsko vijeće donese odluku da stavi van snage RP Stup Nukleus i onemogući dalju gradnju, investitori imaju mogućnost da traže penale od Općine jer oni rade po zakonu”, ističe Kečo.

Na pitanje šta raditi dalje, ostaje upitno jer Kečo kaže da se radi o veoma složenom slučaju koji je zapravo presedan u Bosni i Hercegovini. “Ono što je izašlo u Službenom listu je po zakonu, ali dokument u njemu je krivotvoren. Bitna je prevara u Službenom listu”, zaključuje on.

 

Vijećnik DF Amar Kečo podnio krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg OV Ilidža

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top