+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Senad Kapo: Predizborna šuplja o čistoj rijeci Miljacki – Jubilarnih 10 godina predstavljanja istog projekta

Fotelje u Miljacki ispod zgrade Opštine Novo Sarajevo. Volio bih da su skupa s njima u vodi završile i pozadine koje su na njima sjedile…

Krenula su obećanja… još uvijek je neprevaziđeno ono o zapošljavanju 100.000 ljudi (samo što ne reče da će to biti uglavnom u zemljama EU), ali nisu daleko ni ovi što obećaše plaću od  1.200 KM,  a drugi brže-bolje izlicitiraše na 1.450 (?!).

Čekam da neko kaže da daje 2.000, da mu odmah ostavim glas u amanet. Ili da neko ponudi makar penziju od 600 KM, jer do realizacije obećanja će im trebati, kako rekoše, taman toliko da će mi biti vakat za penzije.

Ni mukajet.

I onda me barnuše gdje sam najosjetljiviji – u vodotoke. Kažu, aktiviraju projekat “Čista rijeka Miljacka“.

E ‘alal vam vjera!

Ko ne bi volio da ima čistu rijeku kroz grad, te električne čamčiće, patke, guske, ribe…

Ali, kako sam u tome već godinama, znam da je to samo još jedna od predizbornih šupljih priča (obećanja)  kojima se pokušava narodu dati radovanje. I ništa drugo.

Ide mala retrospektiva projekta “Čista rijeka Miljacka“ kroz posljednju dekadu.

Prvo spominjanje projekta je krenulo u martu 2008. godine od Općine Centar. Već u julu 2008. godine, parne, pa samim tim i predizborne, kaže vijest – sastanku (o ovom projektu) su prisustvovali načelnici općina Centar i Novo Sarajevo Dževad Bećirević i Nedžad Koldžo, direktor agencije “SERDA” Ševkija Okerić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Radomir Kezunović, predstavnici Općina Ilidža i Istočni Stari Grad, te Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Agencije za vodno područje rijeke Save. Projektnim aktivnostima je trebala koordinirati SERDA, a ostali pobrojani su partneri u projektu.

Dana 25. decembra 2008. godine potpisaše Protokol o realizaciji ovog projekta, čime je zvanično i počela realizacija. Za realizaciju prve faze potpisnici Protokola su osigurali 531.000 KM.

Onda neparne  2009. godine niko da se projekta sjeti.

U martu parne 2010. godine nam poručuju da će se projekat realizirati za 7 godina, a da je samo Ministarstvo privrede kantona Sarajevo potrošilo, do tog datuma, cijelih 400.000 KM… mimo onih preko pola miliona što troši SERDA.
A Siniša Obradović, vođa projekta “Čista rijeka Miljacka” u ime SERDA-e, rekao je da tek za pet do sedam godina možemo očekivati da će Mi­ljacka konačno biti čista i da će kroz grad teći čista voda.
“Planiramo urediti Mi­ljacku i sve pritoke od Pala do Ilidže. Kroz projekte rekonstrukcije kanalizacione i vodovodne mreže, uređenja korita, izgradnje kolektora, uklanjanja divljih deponi­ja… planiramo riješiti sve probleme. Nakon toga u Miljacki više neće biti smeća, kamenja, sprudova, fekalija, smrada… “, kazao je tada Obradović.
Al’ prođe o’tad’ haman 16 bajrama, a ne desi se ništa.

Već 20. aprila 2010. godine predstavnici Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA i Konzorcija koji čine Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu,  ENOVA d.o.o. Sarajevo, DVOKUT PRO d.o.o. Sarajevo i Institut za vode d.o.o Bijeljina, potpisaše u prostorijama SERDA-e  ugovor o pružanju usluga za izradu Studije koja će definisati aktivnosti, programe i sredstva za poboljšanje kvaliteta voda rijeka Miljacke, Željeznice, Zujevine, Kasindolskog potoka i dijela rijeke Bosne.

Nastavak aktivnosti je bio u oktobru iste godine, kada je održana radionica na kojoj su predstavljene dotadašnje aktivnosti na izradi studije u okviru projekta “Čista rijeka Miljacka”. Konstatovano je da je onih preko pola miliona KM iz 2008. godine potrošeno na izradu studije.

U neparnoj 2011. godini svi šute.

U martu, naravno, opet parne 2012. godine mudre glave Kruga 99, i vječni lovac na budžetske pare, prof. dr Tarik Kupusović, skontaše da to nije samo projekat od 100 miliona za čistu rijeku Miljacku, nego 900 miliona eura za čiste vode sarajevske kotline. A dotični profesor je i prvo ime na jedinom dokumentu koji se na netu može naći, a to je Izvještaj o obilasku terena – Sliv rijeke Miljacke.

Ne znam da li postoji i neki drugi ili je samo ovaj taj za koji se potroši iz 2008. godine spomenutih 500.000 KM.

Ovlaš uvidom u dokument sam vidio da nedostaje desetak  kanalizacionih ispusta u rijeku Miljacku (ispust između Skenderije i Mosta Suade i Olge, Socijalno od pijace, Dolac-Malta prije mosta, Dolac-Malta ispod Doma zdravlja Omer Maslić, Hrasno od škole “Vladimir Nazor, ispust između škole i žutih nebodera u Starom Hrasnu, ispust ispod žutih nebodera…).

Slagao sam, nije jedini, ima i ovaj dokument koji je napravio ‎Project manager – ‎a iz SERDA-e (!?).

Nakon nekoliko godina pauze, 2015. godine se opet sjetiše ovog projekta, i tada nam ga još jednom predstaviše. Malo čudi jer to ne bi parna, izborna godina, pa ne znam s kojim povodom se sjetiše da nam ga (opet) predstave. Naravno, predstavio je prethodno spomenuti profesor sa sesije Kruga 99. A evo nađoh i razlog – predstavljanje je urađeno mjesec dana nakon ustoličenja novog premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, tako da se pokušalo vidjeti ima li kakvog od njega haira.

Onda opet tri godine niko ništa.

A onda, em parna godina 2018., em nova vlada i premijer KS, em podobni u Fondu za zaštitu okoliša FBiH… Stvorili se idealni uvjeti za novo predstavljaje. Nema veze ni ako je videoprezentancije iz 2015. godine, k’o da je to bitno.

Bitno je da se i direktor Fonda gosp. Čibukčić koristi skoro istom rečenicom kao i prof. Kupusović o projektu koji nije samo obuhvatio Miljacku, nego sve vode sarajevske kotline… Valjda da se može izvući više od prvobitno predviđenih 100 miliona, a po profesoru do 900 miliona… i to u eurima.

Obećaše električne čamce, patke, guske, ribe… brane na Skenderiji.

A obećanje je samo narodu radovanje.

I ništa drugo.

Senad Kapo

Senad Kapo: Predizborna šuplja o čistoj rijeci Miljacki – Jubilarnih 10 godina predstavljanja istog projekta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top