+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

DAN I NOĆ MUZEJA: Delegacija Demokratske Fronte U Posjeti Zemaljskom Muzeju Bosne I Hercegovine

Povodom Međunarodnog dana muzeja, delegacija Demokratske fronte je danas posjetila Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine. Tom prilikom prisutni su obišli instalacije postavljene na odjelima arheologije, etnologije i prirodnih nauka, kao i prostorije u kojima se nalazi više od 500 godina stara Hagada, knjiga koja je preživjala inkviziciju i tri rata.

Činjenica je da je kulturna osviještenost bosanskohercegovačkog društva na niskom nivou. U prilog tome govori i činjenica da je broj godišnjih posjeta kulturnim i umjetničkim institucijama u Bosni i Hercegovini ispodprosječan. Da bi se to stanje popravilo, ključnu ulogu u svemu tome trebala bi da ima edukacija, te popularizacija kulture i umjetnosti, a koja se jedino uspješno može realizovati uz podršku nadležnih državnih organa koji moraju imati kreativnu, kvalitetnu i provodivu kultunu politiku.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, kao jedna od najstarijih i najznačajnijih kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini je do prije nekih četiri godine bio zatvoren za javnost, prvenstveno zahvaljujući vlastodršcima koji su takvim činom jasno pokazali kakav je odnos nadležnih državnih institucija ne samo prema muzejima, nego i prema pozorištima, umjetničkim galerijama i svim drugim kulturnim i umjetničkim institucijama. Takvim činom jasno je poslana poruka da vladajućim strukturama historijska baština i kultura očito nisu zanimljivi i značajni. Međutim, zahvaljujući onima kojima je stalo do ove zemlje, onima koji se njome ponose svaki dan, a ne samo onda kada se obilježavaju značajni datumi, Zemaljski muzej je ponovno otvoren. Pored NVO organizacija koje su imale značajnu ulogu u svemu ovome, Demokratska fronta kao društveno odgovorna i kulturno osviještena politička partija koja je u tom periodu participirala u vlasti je dala svoj doprinos ponovnom otvorenju ove, za sve Bosance i Hercegovce, izuzetno značajne institucije.

Danas, 19.05.2018.godine, Zemaljski muzej u Sarajevu organizuje Dan i noć muzeja. Isti će biti otvoren za posjetitelje do ponoći. Kao i prethodnih godina, posjećenost Zemaljskom muzeju će biti znatno veća nego je to ostalih dana u godini. Međutim, mi u Demokratskoj fronti smo svjesni značaja ove institucije, te smatramo da svi muzeji u Bosni i Hercegovini zaslužuju mnogo više od toga da im se posveti jedan dan godišnje.

DAN I NOĆ MUZEJA: Delegacija Demokratske Fronte U Posjeti Zemaljskom Muzeju Bosne I Hercegovine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top