+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Adnan Čustović: Prof. dr. Šaćir Filandra daje puni legitimitet Draganu Čoviću u odnosu na Željka Komšića?!

Sinoć maltretiram daljinski upravljač televizora tražeći nešto interesantno za gledanje, i na TV1 ugledah mog bivšeg profesora filozofije, a sadašnjeg dekana na Fakultetu političkih nauka, prof. dr. Šaćira Filandru. Zaustavih se da vidim i čujem šta uvaženi profesor ima reći i ostadoh nemalo iznenađen i šokiran:

“I u postojećem izbornom zakonu, sasvim korektno, konačno sasvim korektno, da se dozvoli Hrvatima, pod navodnicima dozvoli, da sami izaberu svoga predstavnika, odnosno da u ovom slučaju Bošnjaci, po mom mišljenju, neće glasati za Željka Komšića, bez obzira kakav njegov status bio.”

“Ne vjerujem da će SDP tu biti remetilački faktor. Ako bi birali između opcije podržavanja Čovića ili podržavanja ovoga Komšića, mislim da bi prije bili na strani Čovića.”

“Dobro bi bilo da SDP čvrsto stane iza svog kandidata. To bi glasanje za predsjedničkog kandidata na bošnjačkoj sceni učinilo neizvjesnijim, zanimljivim i kvalitetnijim.”

“Imate Dodika i Čovića kao sigurne izborne pobjednike, vrlo je značajno za Bošnjake ko će tu doći. Poziciju Sebije Izetbegović tu bih ocijenio vrlo zanimljivom i provokativnom.”

Dragi profesore, moram Vam kritički odgovoriti javno, u ime generacije koja je dobila zvanje magistra politologije 2009./2015. godine.

  1. Ja ne mogu da vjerujem da dekan FPN ne temelji elementarne stvari diskriminatornog ustavnog i izbornog procesa u Bosni i Hercegovini. Dragi profesore, nije problem što Bošnjaci mogu većinom da izaberu dva člana Predsjedništva BiH, već je problem što smo mi luđačka država gdje imamo tri člana Predsjedništva umjesto jednog sa dva zamjenika. Čak i Liban u kojem žive sunni, šije i kršćani su tu podjelu završili na način da je jedan predsjednik države, drugi premijer i treći predsjednik parlamenta. Kako to da jedna Švicarska ima jednog predsjednika, a u njoj žive Nijemci, Francuzi, Talijani i ostali miks. Ne mogu da vjerujem da svoje hipoteze gajite na etničkim principima, gdje niti u jednoj jedinoj rečenici niste izgovorili ‘građanin Bosne i Hercegovine’. Mi ne možemo biti etnička država, jer nismo jednonacionalni, a gajimo varijablu opstanka etničke države koja podriva podjele na tri države. Nama je potrebna ravnoteža etničkog i nacionalnog, i Vi, kao dekan i filozof, trebali ste napomenuti da mi pripadamo Euroatlanskom diskursu poimanja države, što znači da postoji npr. francuska, švicarska, belgijska državnost, te bosanskohercegovačka državnost, a da pri tom niko ne spori etnički identitet svih naroda u tim državama. Država je suveren, a ne narod. Država je međunarodni subjekt, a ne Srbin, Hrvat ili Bošnjak.
  2. SDP koji je čvrsto stao iza svog kandidata Bećirovića je podvukao dvije stvari:
    -♦- Sve da sve ljevičarsko-građanske partije stanu iza Bećirovića, dakle SDP, GS, NS i DF, nikada ne bi za člana Predsjedništva iz bošnjačkog naroda mogao proći u odnosu na kandidate striktno bošnjačkog korpusa: SDA ili SBB. Dakle, SDP je izgubio smisao za ljevicu i ovim postupkom to dokazao.
    -♦- Odluke koje je donio SDP idu direktno u prilog Draganu Čoviću i HDZ BiH i ruše ostatak Hrvatskog korpusa –  HS BiH i HDZ 1990. SDP preko više organa, posebno onih iz Tuzle, direktno ruši ideju Željka Komšića, kojom je dokazano da većina može glasati za drugog i drugačijeg, kada smo pokazali da možemo živjeti i funkcionisati na način da većina izabere drugačijeg, jer je on prvo građanin, pa onda ostalo.
    Vidim, nije Vam problem što su Bošnjaci izabrali načelnika Vareša koji je Hrvat i kadar HDZ BiH. Nije Vam problem što se Bošnjaci i Hrvati ne mogu kandidovati iz Republike Srpske ili Srbi iz FBiH, nije Vam problem što u četiri kantona sa vladavinom HDZ BiH Srbi kao konstitutivni narod ne postoje, nije Vam problem ni što ostali građani koji se doživljavaju čak etnički kao Bosanci ili Hercegovci ne postoje. Nisu problem ni brojne presude: Pilav, Zornić, Sejdić i Finci i sl. Iz ovoga mogu samo da zaključim, dragi profesore, da Vi afirmativno dajete punu podršku Dejtonskom sporazumu koji je nastavio rat protiv ove države političkim sredstvima. Barem ste to prizali iz svojih izjava.
  3. Vidim da ste direktno prihvatili apsolutnu pobjedu Dodika i Čovića, ne dajući trenutak afirmacije za nešto građansko i da, ko biva, nije popularno da Sebija Izetbegović nastavi sultanijat vladavine porodice Izetbegović, ali eto, ko biva, ona bi bila najbolji kandidat za tu poziciju, jer bi donijela nešto “novo”, neke “promjene”. Ja ne mogu da shvatim kako nekome može na um pasti da nekoga ko vodi Klinički centar haman do uništenja može smatrati najboljim kandidatom za najviši organ ove države. Da Bog sačuva!?

I završavam s ovim. Nadao sam se da će moj bivši dekan prof. dr. Šaćir Filandra, koji ima neto platu 5.269,80 KM i živi veoma lagodan život i pojavi se u javnosti otprilike jednom u pet godina,  ponuditi, a nije, neko rješenje za ovu zemlju, osim što se kritički osvrnuo na ove stvari koje vas cijeli dunjaluk zna.

Dragi profesore, uhvatite se Vi Straduna u Dubrovniku na kojem ste svaki vikend i lagano se šećete i pijuckajte kafice. Nama trebaju borci za ovu zemlju, a ne manekeni s modne piste. Naš narod je ugrožen!

Ja ću glasati za Željka Komšića jer mi on daje nadu opstanka ove zemlje, a vi glasajte za koga god hoćete i podržite podjelu zemlje.

Ili podržite promjenu i uništenje fašizma na ovim prostorima!

Adnan Čustović: Prof. dr. Šaćir Filandra daje puni legitimitet Draganu Čoviću u odnosu na Željka Komšića?!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top