+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Inicijativa Amira Sadžaka: Trg heroja treba biti prostor (mjesto) našeg ponosa

Inicijativa Amira Sadžaka, vijećnika DF-a u Općinskom vijeću Novo Sarajevo podnesena na 17. sjednici: Trg heroja treba biti prostor (mjesto) našeg ponosa

Trg heroja u Novom Sarajevu je mjesna zajednica, urbanizirano naselje koje je u periodu odbrambeno-oslobodilačkog rata ‎1992.-1995. godine zajedno sa područjem MZ Hrasno Brdo bila prva, a na nekim dijelovima, i isturena linija odbrane grada, i zbog toga je svakodnevno bila izložena artiljerijskim napadima i pokušajima agresora da pješadijskim napadima osvoji taj strateški važan dio Sarajeva.

Zahvaljujući višegodišnjem herojskom otporu branilaca, i svakodnevnoj podršci koju su braniocima pružali stanovnici ovog područja, neprijatelj nije uspio u svojim namjerama.

Nisu bez razloga ovom dijelu Novog Sarajeva nadležne institucije vlasti dodijelile naziv Trg heroja, odnosno MZ Trg heroja. Danas je to, a posebno njegov centralni dio, Trg parkiranih automobila koji su “okupirali“ i spomen-obilježje.

Amir Sadžak, vijećnik Demokratske fronte u Općinskom vijeću Novo Sarajevo

“Građani Trga heroja, odnosno branitelji jedine nam domovine, zahvaljujući ignorantskom odnosu poslijeratne vlasti prema ovom prostoru, “slave“ automobil, a ne poprište žestokih sukoba kojima se herojski branilo ovo naselje, Novo Sarajevo, Sarajevo…

Trgove, u drugim zemljama, sa ovim ili sličnim nazivima čine impresivno izgrađeni prostori koji su turistička atrakcija i kojima se ponose oni koji ne zaboravljaju svoju historiju i svoje heroje.

Predlažem da stručne službe Općine Novo Sarajevo i Kantona Sarajevo, kao i upravnih organizacija Kantona Sarajevo, pokrenu sve zakonom predviđene procedure kako bi se isplanirao i realizirao projekat kojim bi se na pojedinim dijelovima Trga heroja izgradili odgovarajući sadržaji, primjereni obilježavanju sjećanja na odbranu područja mjesnih zajednica Trg heroja i Hrasno Brdo iz perioda ‎1992.-1995. godine čime bi Trg heroja konačno bio prostor našeg ponosa.”, napisao je Sadžak u svojoj inicijativi.

Inicijativa Amira Sadžaka: Trg heroja treba biti prostor (mjesto) našeg ponosa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top