+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Predstavljamo: Ermin Veličanin, predsjednik Općinske organizacije DF Novo Sarajevo

Zašto se odlučili kandidirati za Predsjednika Općinskog odbora Demokratske fronte Novo Sarajevo?

U Demokratskoj fronti sam od prvih dana formiranja, te prije toga nisam bio nigdje politički angažiran. Učlanjenje u Demokratsku frontu se poklapa sa vremenom kad sam formirao porodicu, odnosno kada su pored onih uobičajenih problema kojih smo svi svjedoci, kao što su problemi sa vodom, zagađenjem zraka, neodostatkom prostora za parkiranje vozila i slično, za mene na vidjelo izašli i drugi problemi, kao što je nedostatak kapaciteta u javnim vrtićima, fasade koje sadrže kancerogene materije, nedostatak prostora za igru i razonodu djece i slično. Motiv za bavljenje politikom, pa i prihvatanje ove funkcije, jeste pokušaj da svojim angažmanom doprinesem rješavanju ovih pitanja, odnosno poboljšanju kvaliteta života kako svojih najbližih tako i svojih sugrađana.

Da li možemo očekivati neke promjene u radu Općinskog odbora u okviru Vašeg mandata?

Smatram da su moji prethodnici radili dobar posao. Ono što je razlika između mene i njih jeste vrijeme u kojem djelujemo. Naime, imam privilegiju da radim u periodu kada je stranka izašla iz jedne faze preosjetljivosti na, uvjetno rečeno, dječije bolesti. Može se reći da je ovo period kada je zaokružen put od početne euforije rođenja, preko razočarenja zbog problema u organizaciji i koordinaciji, do iskorištavanja stranke od ljudi koji su u istu ušli samo kako bi ostvarili lični interes. Ovo je vrijeme kada se stvari konačno sliježu, organizacija je zaokružena i sada predstoji samo ozbiljan rad sa što manje praznog hoda i formalnosti – što je osnovni princip rada u privrednom sektoru kojem profesionalno pripadam.

Šta smatrate najvećim izazovom u radu Općinskog odbora do izbora koji će se održati u oktobru 2018. godine?

S obzirom na to da se radi o općim izborima, Općinski odbor treba da prepoznaje probleme građana Općine Novo Sarajevo koji se mogu riješiti sa viših nivoa vlasti, da ih stavlja na dnevni red organima stranke koji će formirati izborne programe, a onda kada Demokratska fronta bude dio vlasti da stvara pritisak da se ti programi što brže i bolje realiziraju. Također, smatram da je jedan od osnovnih zadataka Općinskog odbora da animira građane da izađu na izbore, posebno one koji dosada nisu izlazili ili one koji su u dilemi da li da glasaju. Smatram da svako ko ne izađe na izbore odmaže ljudima koji kroz politiku pokušavaju promijeniti stvari nabolje.

Razumijem građane koji su razočarani, te da se zbog mnogo loših primjera bavljenje politikom smatra gotovo nečasnim zanimanjem, ali ako se takvo razmišljanje ne promijeni, izgubit ćemo nadu da ikada može biti bolje.

Ne pristajte od vlasti na manje od najboljeg, jer Novo Sarajevo je srce glavnog grada Bosne i Hercegovine

Kako unaprijediti Bosnu i Hrecegovinu?

Mislim da je osnovni problem što su određene političke opcije, koje su toliko dugo na vlasti, izgubile viziju Bosne i Hercegovine kao države koja prvenstveno treba biti na usluzi svojim građanima. Odluke koje se sada donose nisu plod razmišljanja o najboljem interesu građana, već su najčešće opsjena ostvaranje nekih nacionalnih ratnih ciljeva. I upravo zbog toga se ne mogu sprovesti presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Evropskog suda za ljudska prava, zato se građani osjećaju obespravljeno te cijele porodice odlaze u druge zemlje, zato imamo loše puteve, zato nemamo riješene granice sa okolnim državama, zato i pored prirodnih bogatstava grcamo u siromaštvu, zato naši privrednici nisu konkurentni ni na domaćem, a pogotovo na stranim tržištima…

Koja bi bila Vaše poruke građanima Novog Sarajeva?

Ne pristajte od vlasti na manje od najboljeg, jer Novo Sarajevo je srce glavnog grada Bosne i Hercegovine.
Kupujte domaće, jer tako novac ostaje kod nas.
Glasajte na Općim izborima 2018. godine.

Predstavljamo: Ermin Veličanin, predsjednik Općinske organizacije DF Novo Sarajevo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top