+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

KO DF Sarajevo: Pokrenute inicijative za nabavku dva aparata za hemodijalizu

Snežana Omukić, vijećnica DF-a koja je pokrenula inicijative

Prije nešto više od mjesec dana, Udruženje dijaliznih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo se obratilo vijećnici Demokratske fronte Bosne i Hercegovine Snežani Omukić, s molbom da se u Općinskom vijeću Novo Sarajevo pokrene inicijativa za nabavku aparata za hemodijalizu.

U molbi je navedeno da su postojeći aparati u KCUS u upotrebi i više od 200.000 radnih sati, dok je predviđeni radni vijek takvog aparata svega 15.000 radnih sati. Kako navode iz Udruženja, starost postojećih aparata produžava vrijeme trajanja i smanjuje kvalitet hemodijalize, što pogoršava ionako loše zdravlje 320 pacijenata, građana Kantona Sarajevo, kojima bi novi aparati poboljšali kvalitet života.

Iako bi o ovim stvarima brigu trebao voditi menadžment KCUS, zbog naše brige o pravima svih građana Bosne i Hercegovine, posebno pravu na kvalitetnu zdravstvenu uslugu, i posebno ugroženim populacijama, Snežana Omukić  je pokrenula inicijativu u Općinskom vijeću Novo Sarajevo, koja je prihvaćena, i gdje je stavka za kupovinu jednog aparata u iznosu od 24.000 KM, uvrštena u Budžet Općine.

Snežana se nije zadržala samo na ovome, već je, kao vijećnica Gradskog vijeća, podnijela amandman na Budžet Grada Sarajeva da se i u njemu nađe stavka nabavke drugog aparata, u istom iznosu.

Sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva planirana je za 20.12.2017., a sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo za 28.12.2017. godine.

U očekivanju pozitivnih vijesti sa obje sjednice vijeća, nadamo se da ćemo naše sugrađane moći obradovati lijepom novogodišnjom čestitkom i novim aparatima koji im život znače.

Kantonalni odbor Demokratske fronte Sarajevo

Ispod: Dopis/molba Udruženje dijaliznih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo upućen Snežani Omukić.

http://dfsarajevo.ba/wp-content/uploads/2017/12/Dopis-udruzenja-UDIT-KS.pdf

KO DF Sarajevo: Pokrenute inicijative za nabavku dva aparata za hemodijalizu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top