+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Osobe sa invaliditetom zaslužuju više podrške u našem društvu

Godišnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra ima za cilj da promoviše razumijevanje problema invaliditeta i mobilizira podršku za dignitet, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom. Obilježavanjem ovog datuma se tako teži prema podizanju svijesti o dobrobitima integrisanja osoba sa invaliditetom u sve aspekte političkog, ekonomskog i kulturnog života. Tema ovog dana je zasnovana na cilju potpunog i jednakog uživanja ljudskih prava i učešća u društvu osoba sa invaliditetom, uspostavljenog od strane Svjetskog programa akcije u vezi sa osobama sa invaliditetom, usvojenog od strane Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija 1982. godine.

Na području općine Hadžići veliki je broj osoba sa invaliditetom, međutim zbog finasiranja raznoraznih čak i profitabilnih Udruženja, hadžićki politički vrh nije u stanju omogučiti prostor i finansirati jednu vrstu dnevnog boravka za osobe sa invaliditetom po ugledu na druge općine, a da bi te osobe imale bar djelimično popunjen dan te da razmjene iskustva, načine školovanja i sva ostala pitanja koja se tiču njihovih potreba.

Općina kao ustanova morala bi povesti računa o problemu ovih ljudi, međutim osim finansiranja prijevoza učenika sa invaliditetom, problemi ovih ljudi njih se ne dotiču.

Općinski odbor Demokratske fronte Hadžići predlaže da se predsjednici Mjesnih zajednica uključe u rješavanje ovog problema, te kreiraju registar osoba sa invaliditetom sa čijim podacima bi kasnije aplicirali prema Općini i općinskom načelniku koji je dužan da uradi sve što je u njegovoj moći za ovu kategoriju ljudi, a kako bi im se olakšao život te pokazala građanska solidarnost prema drugom i drugačijem.

I za kraj pitamo se:
Obzirom na to da je općina Hadžići većinom ruralna, koliko se javno i otvoreno govori o problemima naših sugrađana sa invaliditetom?

Osobe sa invaliditetom zaslužuju više podrške u našem društvu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top