+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Saopštenje OO DF Ilidža: Kamen po kamen – palača

Sa 8. sjednice OV Ilidža

Ili: Kako se odobrava koncesija sa višemilionskim ulaganjima i prihodima firmi sa jednim zaposlenim i bilansom stanja od minus 4.619,00 KM

Na 7. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Ilidža, održanoj dana 29. 06. 2017. godine razmatran je zahtjev privrednog društva iz Sarajeva za davanje saglasnosti Općinskog vijeća Ilidža, za provođenje postupka dodjele koncesije za istraživanje i eksploataciju dolomita na kamenolomu “Zobov dol” Rakovica – Ilidža.

Tada je Komisija za budžet, privredu, finansije i ekonomska pitanja, kao radno tijelo Općinskog vijeća Ilidža, na svojoj 8. sjednici, odbila dati saglasnost na zahtjev privrednog društva, na svojoj 9. sjednici i ostala suzdržana po pitanju donošenja stava na zahtjev privrednog društva iz Sarajeva.

Naglašavamo da su u Komisiji i članovi ispred političke stranke SDA, a koji nisu podržali Odluku o davanju saglasnosti za provođenje postupka dodjele koncesije na navedenom lokalitetu što nam je dalo pozitivan tračak nade.

Predstavnik privrednog društva zbog novonastale situacije i saznanja u vezi sa kamenolomom koji je predmet zahtjeva, kao predlagač povukao je ovu tačku dnevnog reda sa 7. redovne sjednice, na radost Kluba vijećnika DF-a i svih onih, koji imaju iskrenu namjeru voditi brigu o prirodnom bogatstvu Općine Ilidža, bogatstvu koje pripada građanima Općine Ilidža.

Koristimo priliku da Vas obavjestimo o profilu privrednog društva koje je podnijelo Zahtjev za provođenje postupka dodjele koncesije za istraživanje i eksploataciju dolomita na kamenolomu “Zobov dol” Rakovica – Ilidža, a koji je dostavljen svim vijećnicima u Općinskom vijeću Ilidža, kako slijedi :

Osnovna djelatnost “Kompanije iz Sarajeva” je trgovina na veliko ostalim poluproizvodim. Navedena “Kompanija” se nikad nije bavila djelatnošću vađenje ruda i kamena, niti istraživanjem i eksploatacijom dolomita, odnosno nema nikakvog iskustva u navedenoj djelatnosti istraživanja i eksploatacije mineralnih sirovina.

  • “Kompanija iz Sarajeva” ima slovom i brojem 1 (jednog) uposlenog.
  • “Kompanija iz Sarajeva” je imala prihode od prodaje u iznosu od 14.662,00 KM u 2016. godini.
  • “Kompanija iz Sarajeva” je imala UKUPNE NOVČANE TOKOVE ZA PERIOD 2016. godine slovom i brojem  -4.619,00 KM. (minus četiri hiljade šest stotina devetnaest KM)
  • “Kompanija iz Sarajeva” u svom vlasništvu nema građevinskih objekta niti zemljišta.
  • “Kompanija iz Sarajeva”, vrijednost pokazatelja „kompanije“ – Prihod po zaposlenom se nalazi unutar najlošijih 10% vrijednosti pokazatelja svih kompanija u industriji.
  • “Kompanija iz Sarajeva” je dostavila studiju ekonomske opravdanosti, koju je sama izradila, Općinskom vijeću Ilidža, u kojoj se navodi da će “Kompanija iz Sarajeva”, sa slovom i brojem 1 (jednim) uposlenikom , koja u vlasništvu nema zemlje niti objekata, izvršiti višemilionska investiciona ulaganja, tačnije u iznosu od  1.960.000,00 KM.

U navedenoj studiji se tvrdi da će “Kompanija iz Sarajeva” ostvariti ukupan milionski prihod 10.036.583,00 KM, uz prosječnu prodajnu cijenu dolomita od 10,50 KM/m3 i prosječnu proizvodnu cijenu dolomita od 5,00 KM/m3, za vrijeme trajanja koncesije od 15 godina.

Pitamo se kako može “Kompanija iz Sarajeva” sa 1 (jednim) uposlenim, sa UKUPNIM NOVČANIM TOKOVIMA ZA PERIOD 2016. godine od minus -4.619,00 KM, uloži višemilionska investiciona ulaganja od 1.960.000,00 KM, otkud pare „majstore“?

Ovim putem pozivamo nadležne organe da se uključe u proces dodjele saglasnosti i, ne daj Bože, dodjele Ugovora, s ciljem sprečavanja nastanka štetnih posljedica po interese Općine Ilidža i Kantona Sarajevo.

Da li je namjera “Kompanije iz Sarajeva”, kao što se pokazalo u dosadašnjoj praksi sa nekim privrednim društvima kojima je Općinsko vijeće davalo saglasnosti za provođenje postupka dodjele koncesije, a koji su ostajali dužni i državi i Kantonu i Općini, izvršiti eksploataciju dolomita na kamenolomu “Zobov dol” Rakovica – Ilidža i ostati dužan državi i Općini Ilidža, zatim otići u stečaj, koji će onemogućiti naplatu nastalog duga, jer “Kompanija iz Sarajeva” u svom vlasništvu nema ni građevinske objekte, niti zemljište, a to najbolje zna većina u Općinskom vijeću Ilidža, tj. oni koji su dali saglasnost ???

Uprkos svim gore navedenim činjenicama o “Kompaniji iz Sarajeva”, članovi Komisije za budžet, privredu, finansije i ekonomska pitanja na 10. sjednici su naprasno promjenili svoje prethodno zauzete stavove, iz samo njima poznatih razloga, te nakon diskusije po toj tački Komisija je većinom glasova (3 ZA, 1 PROTIV i 1 SUZDRŽAN) predložila Općinskom vijeću da donese Odluku o davanju saglasnosti za provođenje postupka dodjele koncesije na navedenom lokalitetu.

Većina u Općinskom vijeću Ilidža, na čelu sa SDA i uz podršku tzv. “opozicionih stranaka” je na 8. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Ilidža, održanoj dana 21. 09. 2017. godine većinom glasova (ZA-21, PROTIV-2 , SUZDRŽAN-1) donijelo Odluku o davanju saglasnosti “Kompaniji iz Sarajeva” za provođenje postupka dodjele koncesije za istraživanje i eksploataciju dolomita na kamenolomu “Zobov dol” Rakovica – Ilidža.

Klub vijećnika DF-a, kao i mnogo puta do sada, ostao je sam i bio protiv Odluke o davanju saglasnosti “Kompaniji iz Sarajeva” za provođenje postupka dodjele koncesije za istraživanje i eksploataciju dolomita na kamenolomu “Zobov dol” Rakovica – Ilidža, smatrajući da je u najmanju ruku neozbiljno predavati prirodna bogatstva Općine Ilidža privrednim društvima koja nemaju niti iskustvo niti kapital za predmetnu koncesiju.

Rezultati ovakvih eksperimenata su društvu do sada donijeli samo uništavanje prirodnih bogatstava i ostavljali iza sebe jedino nenaplative dugove, a vlasnicima tih privrednih društava su omogućavali sticanje nezakonite dobiti.

Poznati su nam motivi SDA i nismo iznenađeni podrškom vijećnika SDA i drugih stranaka koje čine vijećničku većinu u Općinskom vijeću Ilidža , međutim “iznenađeni” smo podrškom tzv. “opozicione stranke” npr . Naše stranke Ilidža.

Na samoj sjednici Vijeća, kao i nekoliko puta do sada, vijećnici Naše stranke su glasali kao i većina predvođena SDA, tako da su i ovaj put podržali SDA i glasali za davanje saglasnosti Općinskog vijeća Ilidža za provođenje postupka dodjele koncesije za istraživanje i eksploataciju dolomita na kamenolomu “Zobov dol” Rakovica – Ilidža „Kompaniji iz Sarajeva“, sa gore navedenim negativnim bilansom stanja.

Aferim “opozicijo”!

(Izvještaj sa 8. sjednice Općinskog vijeća možete pročitati na OVOM LINKU)

Saopštenje OO DF Ilidža: Kamen po kamen – palača

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top