+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Koračamo odlučno ka EU – na staklenim nogama

Na evropskom smo putu.  I to traje, i traje. Godinama. Nikako da doputujemo. Naše lutanje nije završeno, a neće ni biti,  dok ne priznamo sebi – pustili smo da nam sudbinu kroje bezidejne neznalice. Mnogo neznanja, previše loših namjera, more korupcije i laži dali su nam „nosioci europskih vrijednosti“. I ko da ih krivi –  narod? Gdje je narod? Gdje je taj glas ponosa i časti koji će da ih pozove na odgovornost? Ja čujem samo šapat, i to onaj preplašeni: „Ma pusti Dunoviću, džaba se boriš, oni pobjeđuju“. Agonija na koju ste pristali, poraz je vašeg građanskog identiteta, bića Bosne i Hercegovine, poraz ideje o vladavini prava kao esencije evropskog, civilizovanog društva. Ne zavaravajte se; niko, ama baš niko, neće doći da nas spasi od samih sebe. Mladi ljudi odlaze. Odlaze zauvijek. Odlaze i stariji. Odlaze i situirani. Odlaze cijele porodice, svih nacionalnosti, iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Probudite se!

Lako je računati na naivnost mladih ljudi, lako je biti licemjer i poigravati se sa njihovom željom da žive u državi jednakih šansi; ali je teško kada oni vrisnu i kažu – niste nas prevarili. Nemamo posao, nemamo egzistenciju, ni budućnost. Imamo samo isprane fraze o vašoj brizi za nas. Tada kreće panika uhljebljenih demagoga; tada počinje suočavanje. Ono je bolno, ali je jedino ispravno. Ne dajte im da vas nazivaju neodlučnom i nezainteresovanom masom internet-heroja. Ne dajte im da vam mladost kupe za sitni šićar. Tražite odgovornost. Tražite da vam pokažu imovinske kartone i dokažu porijeklo imovine. Vi krijete u sebi tu energiju, koju su monstruozno iscjedili iz vaših majki i očeva. Ne dajte to, ne dajte svoju budućnost. Ne pitajte ih da li su za EU, nikada ih to ne pitajte. Reći će da jesu, da su uvijek i bili. Slagaće, ni trepnuti neće. Ološ je to, koji ni svijesti, ni savjesti nema. Ne zanimate ih ni u tragovima; ne zanima ih od čega ćete bebu nahraniti, kako ćete kredit otplatiti, jesu li vam tijesne cipele za evropske drumove. Briga ih! Morate biti uporni, sistematični. Morate koristiti svaku priliku da vam se glas čuje. Morate vjerovati u sebe. Njihova moć je na staklenim nogama, a njihovi mafijaški pipci materijal od koga ćete napraviti omču. I njome ugušiti njihov kriminal. Teško je, vjerujte mi da znam, ali nemojte odustajati. Ni onda kad vam vaši preplašeni i u pojam ubijeni roditelji ne znaju reći – kako dalje. Shvatite ih – nastojali su da prežive rat i spase vas; vi sada morate preživjeti mir. Od vas zavisi SVE.

Da, znam, u svojim prljavim šakama drže medije, imaju svoje „ljude“ u svakoj pori društva, ali … uvijek postoje oni slobodomisleći, uvijek ćete naći čestitog slušatelja čije novinarsko pero nije na prodaju; policijskog inspektora čiji je imperativ djelovanja  da otkrije lopove i ubice, sudiju koji živi za to da im sudi i presudi. Tu su za sve vas, da vam pomognu i prenesu vašu ideju kako spasiti BiH i okončati dvadesetogodišnje lutanje. Evropska unija zna (vrlo dobro zna!) da oni, tako odzakonjeni, nisu istinski zagovaraoci prava i pravde. Znaju. Trebaju im respektabilni pregovarači, oni koji žive građansku ideju, koji vjeruju da svi imaju jednaka prava i šanse, da znaju čuvati svoju kulturu i tradiciju, a istovremeno poštovati tuđu. Trebaju im oni koji ekonomiju jedne države ne vide kroz plaćanje „analitičara i konsultanata za prosipanje šuplje priče“. Trebate im vi, vaša mladost i pamet. Čak i onda, kada maliciozni šaptači krenu da vas zasipaju sa onom čuvenom „svi političari su isti“ (jer hoće da vam unište želju za saznanjem istine), tražite da se uvjerite u to. Ništa ne prihvatajte zdravo za gotovo. Naravno da nisu svi isti, znate vi to vrlo dobro. Zato pitajte, tražite, organizujte se.

Zapamtite –  mediji su moćno oružje koje ne smije da se zloupotrebljava, ali može i treba da rasvijetli brojne pojave u bh. društvu. Ali ,treba im vaša pomoć:  intelektualnoj zajednici, poštenim političarima (još nismo izumrli, dišemo na škrge, ali dišemo), čestitim urednicima i novinarima, ljekarima, itd. Probudite se! Pitanje neka više ne bude – jesu li za EU? Hajde da ih malo drugačije priupitamo:  Gospodo, da li ste za vladavinu prava, što je prvi postulat EU? Naravno da jesmo – zabezeknuto će konstatovati (to pitanje im je baš light, zijevaju u sebi). Odlično, idemo dalje:  da li ste za savremeno obrazovanje bez nacionalnih segregacija? (e, kad baš moraju i to da odgovore; ali dobro, mudri su oni; sa figama u džepu će reći da jesu, a sa „šefom stranke“ će sutra definisati kako sljedeći put da izbjegnu odgovor na ovo pitanje). I onda konačno: da li ste za precizno definisanje porijekla vaše imovine, imovine članova vaše porodice i vaše familije? (e, ovdje ćete vidjeti sve; paniku, laž, očaj, staklene noge na kojima se ljulja njihova nadmoć). Nema odustajanja, nema više vremena  za čekanje. Ovo je posljednji voz. Morate vjerovati da ljepša budućnost za vas postoji u BiH. Ne dajte im da glasaju za protuustavne zakone, ne dajte im da ruše Državu za koju su ginuli vaši očevi. I dopustite mi da ja budem jedan od onih koji će vam odmah odgovoriti.

Kao neko ko je do sada dobio 5 presuda na Ustavnom sudu FBiH znate da jesam za vladavinu prava, a iz presuda je jasno i ko su ti koji nisu (i kojima sam se do smrti zamjerio; i opet bih). Mogu reći i da sam za obrazovanje bez segregacije, jer sam nebrojeno puta upozoravao i ponovo upozoravam na dugoročno štetne posljedice (dvije škole pod jednim krovom su sramota i atak na civilizaciju i mladost), a mogu javno reći i da sam svu svoju imovinu platio kreditima koje uredno vraćam od prvog radnog dana (kad god želite tražite, spreman sam sve dati na uvid). Da, zadužen sam već 15 godina, koliko je prošlo od mog prvog zaposlenja. Zadužen do grla,  kao i većina građana BiH. Podstičem vas da sve tražite na uvid. Meni, svima, uvijek. Mi smo nosioci visokih javnih funkcija, imamo odličnu platu koju nam narod daje, imate pravo sve da znate, mi nemamo nikakvo pravo da vam bilo šta krijemo.

Podstičem novinare, predstavnike međunarodne zajednice, ali ponajviše  građane BiH koji u demokratskom procesu biraju vlast, od lokalne zajednice do Predsjedništva BiH, da demistificiraju sve političare, da jasno definišu, ne prema izjavama, već prema stvarnim postupcima, za kakvu su BiH – za zemlju prosperiteta ili onu u kojoj su dobri „vladari“ oni koji nisu PUNO korumpirani. Nemate dva života, pa da vam grumen zemlje u oči bacaju. I da je za sitan novac prodaju. A prodat će je,  ako samo na tren uspiju da vam vid zamagle. Ostavite spavanje za kasnije, nakon što ih smjestimo u istoriju.

Koračamo odlučno ka EU – na staklenim nogama

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top