+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Blog Adnana Čustovića: Pitanje je dana kada će kavez puknuti

Hipoteza “divlje zvijeri u kavezu”, na šta podsjeća stanje duha i naroda na ovim našim bh. prostorima je vrlo jasna. Zvijer je opasna je dok je ne podčiniš. Ako joj daješ previše hrane – ulijenit će se.  Ako joj gazda totalno ukine hranu, vremenom će razvaliti kavez, jer gladan trbuh lako može izazvati eskalaciju nekonstrolisanog nasilja.

Međutim, ako je iscrpiš time da joj daješ minimalno hrane i ponekad još dobije koju batinu, ta zvijer će biti zahvalna gazdi što je održava u životu.

Priču ću svesti na Kanton Sarajevo, jer ako odem dalje mislim da bi mi trebala tri toma da završim ovu društvenu i sociološku perverziju koja nam se dešava.

Navikli smo da poslije 23:00 časova nema vode. I tako se građanin Sarajeva kojeg su pretvorili  u pećinskog čovjeka pomalo navikava da je to normalno, civilizacijski primjereno, i da i ne zaslužuje više.

Sarajlija  se navikao i na to da ujutro ne pije vodu, jer ima previše koncentracije hlora u jutarnjim satima. Pa su nas, usput, navikli i  da nestaje vode u popodnevnim satima. Pa smo se navikli i na to da nema vode i po nekoliko dana. Pa ćemo se na kraju naviknuti da uredno držimo ratne kanistere u kući.

I to je nama ok, jer postepeno nas samoproglašene plemenske gazde navikavaju kao divlju zvijer, na šta bi im trebali biti zahvalni. Valjda i to od nas očekuju.

A računi za ovu uslugu uredno dolaze, jer onaj zrak , gospodo, struji i okreće se na vašem mjeraču za vodu.

Rekli su 2016. bit će rješeno dogodine, pa 2017. bit će dogodine.

I pazi sad perverzije.

Kako je komplet uprava vodovoda iz SDA,  komplet vlada je SDA+SBB a vode ni na vidiku, jasno je i poslednjoj političkoj i građanskoj budali da su u pitanju talovi i rastaljivanja, što unutar jedne stranke (SDA), što zbog apetita drugog koalicionog partnera (SBB). A da ne govorim o tome da Istočno Sarajevo ima podosta vode, ali šta će nama “njihova” voda, bolje je imati “svoju” pa makar i samo pet sati dnevno!

Realnost nam je da smo se pretvorili u poslušne zvijeri sa početka ovoga teksta, jer vidim da se niko ne žali, te i dalje igra ona stara “samo nek ne puca”.

Skoro tri decenije ne puca, niti je kome više do pucanja, a naše društvo tone u ponor. Ceste su nam katastrofalne, cijene namirnica rastu, mlad i obrazovan kadar odlazi. O zdravstvenoj usluzi ne moramo ni govoriti. Čekate rentgen po godinu dana, nema analgetika, doktori nemaju hirurških rukavica, a vrše se uštede?! To je tema za sebe.

Kad kavez pukne, a pući će – jer nema vode a nekome je neophodna i neko ne može da nosa kanister, kada ponestane totalno hirurga usljed masovnog egzodusa  ljekara,  kada totalno krahira  obrazovni i društveni sistem, jer proizvodimo podobnu djecu a ne sposobne mlade sa entuzijazmom, onda ćemo se pitati: Šta to bi?

Mi kada kažemo obrazovanje ne valja, oni kažu ovi komunisti ne daju vjeronauku. Mi kada kažemo zdravstvo je katastrofalno, pacijenti štrajkuju, nema novih ljekara, zadnjih godinu dana je 40 vrhunskih doktora napustilo kinički centar, oni kažu uštede i nema dvojne prakse. Mi kad kažemo javni transport je katastrofalan, oni kažu evo novi upravitelj riješit će problem, a istina je da će „tuhnut“ GRAS za marku. Mi kada kažemo ne valjaju ceste, oni kažu moramo usvojiti nove akcize, kao da ih do sada nisu usvojili i gdje je taj novac zadnjih 15 godna?!

Umjesto odgovora-ublehe!

Kavez je sve manji jer je nas u njemu sve više?

Dokle?

Blog Adnana Čustovića: Pitanje je dana kada će kavez puknuti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top