+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Referendum o nazivu dvorane na Grbavici!

Naša stranka, Socijaldemokratska partija BiH, Demokratska fronta i Građanski savez uputili su prema Općinskom vijeću Općine Novo Sarajevo Prijedlog odluke o raspisivanju referenduma za preimenovanje naziva Sportske dvorane „Novo Sarajevo“ u Sportsku dvoranu „Goran Čengić“.

Pitanje na koje bi građani trebali odgovoriti je: „Da li ste saglasni s tim da se Sportska dvorana ‘Novo Sarajevo’ preimenuje u Sportsku dvoranu ‘Goran Čengić’?“ Predviđeni datum održavanja referenduma je 26. novembar 2017.

Da li će do referenduma doći, zavisit će od vijećnika koji će na prvoj narednoj sjednici odlučivati o tome da li su za održavanje referenduma. Prethodno, ovo pitanje mora biti uvršteno na dnevni red, o čemu će se odlučivati u ponedjeljak.

Smatramo da je važno skinuti hipoteku s građana općine Novo Sarajevo kako nisu za afirmaciju pravih vrijednosti u svojoj lokalnoj zajednici te da su javne rasprave o imenovanju dvorane bile održane pro forme, tako da većina građana za njih nije ni znala.

Referendum je jedini pravi način da zaista svi dobiju priliku da kažu mišljenje o ovom problemu koji je ustalasao javnost ne samo u općini Novo Sarajevo i gradu Sarajevu nego daleko šire. Dati bilo kojem drugom objektu ime Gorana Čengića, a takve inicijative postoje, nakon što je propuštena prilika da se dvorani da ime po njemu, znači jeftino sticanje političkih poena i ponovno uključivanje Goranove porodice u proživljavanje traume njegovog gubitka.

Referendum o nazivu dvorane na Grbavici!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top