+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Gratz, Mašić i Kunovac: Opozicija u Parlamentu Federacije zajedno protiv kriminala i korupcije!

Danas su se u Centrali Naše stranke sastali zastupnici Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte i Naše stranke u Parlamentu Federacije gdje je razgovarano o temeljima saradnje opozicije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Danas smo razgovarali o smjernicama Memoranduma o saradnji u borbi protiv korupcije, gdje smo se zajednički odredili o potrebnim koracima ka izmjeni Krivičnog zakona, a posebno prema donošenju Zakona o obaveznom informisanju javnosti o sistematizaciji, statusu, plaćama i pristupu radnim mjestima u javnim organima, koji ćemo zajedno uputiti u parlamentarnu proceduru. Građani moraju znati ko radi za nas, ko zarađuje novac iz javne kase“, poručio je zastupnik Gratz iz Naše stranke.

„Socijaldemokratska partija je zaslužna za donošenje seta antikoruptivnih zakona u prošlom mandatu. Međutim, Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH još nije u primjeni, budući da Novalićeva vlada ne želi da zakon zaživi i godinama izbjegavaju njegovu primjenu. Bez obzira na sve, mi odustati nećemo i ovaj put im otvoreno poručujemo da će se zakoni provoditi i da će doći vrijeme da svi u našoj zemlji polože račune. Oni očigledno to svjesno izbjegavaju. Mi u opoziciji pokazujemo da ozbiljno radimo, dobro sarađujemo i da priča zajedničkog djelovanja nije vezana za funkcije, već za vrijednosti koje dijelimo“, zaključio je Damir Mašić, zastupnik SDP-a u Parlamentu Federacije.

„Mi u Demokratskoj fronti smo izrazili spremnost za saradnju, posebno na polju izmjene Zakona o sukobu interesa, kako bi unaprijedili sistem odgovornosti i riješili probleme koji postoje u primjeni ovog propisa. Zloupotreba službenog položaja i sukob interesa su ključni problemi iz kojih nastaje korupcija unutar državnog aparata i mi ćemo ponuditi zajednička rješenja kako se boriti protiv toga, a koje trenutni propisi ne prepoznaju“, kazala je Amra Kunovac, zastupnica Demokratske fronte.

Gratz, Mašić i Kunovac: Opozicija u Parlamentu Federacije zajedno protiv kriminala i korupcije!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top