+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Blog Alme Kratine: Naša djeca – stvarna, a za sistem zdravstvenog osiguranja “nevidljiva”

U  Federaciji BIH postoje djeca koja su u dobi od sedam do petnaest godina a nisu uključena u proces redovnog školovanja iz razloga bolesti ili zanemarivanja  a ni njihovi roditelji nemaju zdravstveno osiguranje ni po kojem osnovu, pa su samim tim i djeca van sistema zdravstvenog osiguranja, dakle imamo djecu koja ne postoje za sistem zdravstvenog osiguranja u Federaciji BIH.

Tačnije, imamo djecu koja „nisu vidljiva“ za državu čiji su državljani a ta ista država je potpisala Evropsku Konvenciju o pravima djeteta.

Pokušavajući ukazati na ovaj propust u Zakonu o zdravstvenom osiguranjanju, u proteklom periodu sam u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o zdravstvenom osiguranju kojim bi se obezbjedio osnovni paket zdravstvene zaštite upravo za ovu djecu.

Nakon višečasovne rasprave u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH, Prijedlog zakona je prešao u formu Nacrta zakona nakon čega je održana Javna rasprava na kojoj su, uz zastupnike, predstavnici NVO jasno, po ko zna koji put,  ukazali da se ovdje radi o teškoj povredi prava djeteta, jer pravo na osnovno zdravstveno osiguranje ne smije biti uslovljeno redovnim pohađanjem nastave ni u kom slučaju. Preporuke  Ureda Ombudsmana za ljudska prava su takođe vrlo jasne kroz konstataciju nedvojbene diskriminacije u svjetlu nepoštivanja ratificiranih međunarodnih Konvencija.

Kako je Vlada u obrazloženju nepodržavanja pomenutih Izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenom osiguranju jedino kao argument dala činjenicu da se čeka novi tekst Zakona o zdravstvenom osiguranju koji je u izradi i ponudit će se Parlamentu na usvajanje i stoga ne može podržati parcijalno rješavanje problema – jasno je da je vjerovatnoća da će se to desiti vrlo mala, jer se radi o Zakonu koji je zasigurno veliki korak u reformi kompletnog Zdravstvenog sistema. Sudeći po tome da smo u avgustu 2017. godine vjerovatnoća da će ova i ovakva Federalna vlada imati snage za ovaj reformski korak je vrlo mala.

Poslije Javne rasprave u Parlamentu a nakon dobijenih odgovora iz resornih kantonalnih ministarstava  na upit: “Koliko zapravo u svakom kantonu ima djece u dobi od sedam do petnaest godina koja ne pohađaju redovno školovanje i koliko je novca potrebno izdvojiti iz kantonalnih budžeta za njihovo osnovno zdravstveno osiguranje?” ,jasno je da ova djeca nisu vidljiva za državu.

Generalno stanje, uzevši u obzir odgovore iz svih kantona, jeste da se ponegdje ova situacija pokušala riješiti kroz Odluke na nivou kantona, u nekim kantonima prema odgovorima nema djece u ovakvoj situaciji što je prosto nevjerovatno, no ni iz jednog kantona nije stigao odgovor kroz koji je vidljivo koliko je djece u ovom statusu a nakon toga, koliko je novca potrebno izdvojiti za njihovo zdravstveno osiguranje mjesečno ili godišnje.

Jedno je sigurno, Klub Demokratske fronte u Zastupničkom domu vratit će  u parlamentarnu proceduru prvobitni Prijedlog Izmjena i dopuna zakona o zdravstvenom osiguranju, sad Nacrt nakon provedene Javne rasprave i predočenih odgovora iz kantona  koji jasno ukazuju da je neophodno da ovaj problem pokušamo riješiti sa Federalnog nivoa.

Poštovani članovi Vlade F BiH, ne mogu  bolesna djeca bez osiguranja čekati cjelovite tekstove Zakona kroz koji kanite riješiti njihov problem. Vraćanjem Izmjena i dopuna zakona o zdravstvenom osiguranju u Parlamentarnu proceduru, prilikom glasanja poslanika vidjet ćemo jesu li ove činjenice svjesni parlamentarci koji su u prilici omogućiti djeci da uživaju ovo pravo koje im je već “na papiru” kroz ratificirane Konvencije država dala.

Blog Alme Kratine: Naša djeca – stvarna, a za sistem zdravstvenog osiguranja “nevidljiva”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top