+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Iz ‘Strategije 2020’: Zeleni krovovi – U doba korone više od hira

Ovakvi ‘zeleni’ prijedlozi obično budu dočekani ‘na nož’ od strane onih koji brigu za okoliš shvataju kao pomodarski čin modernih hipika.

No, kada se u svijetu poslože neke stvari, pa makar i nakaradno kako je to trenutno sa COVID-19 pandemijom, neke ranije čudne i smiješne stvari postaju normalnim.

Čudili smo se Kinezima i Japancima kada smo ih gledali na TV-ima sa maskama, a gle nas sad. Sad ne valja kod nas vidjeti čovjeka bez maske.

Isto tako i zeleni krovovi dobijaju potpuno drugi smisao i namjenu.

Početkom pandemije, krajem marta – početkom aprila mjeseca, mahalao sam kroz prozor brojeći prolaznike kojih je tada vani bilo jako malo. U jednom momentu, na krovu susjedne dvanaestospratnice sam vidio neko pomjeranje. To je bila mlada majka koja je šetala tim krovom, gurajući kolica sa bebom. Ubrzo je još nekoliko osoba izišlo na krov i malo šetalo…

Prvobitno, praveći izbornu strategiju Demokratske fronte Novo Sarajevo, ideja je bila da zeleni krovovi budu mjesto okupljanja naših komšija u trećoj životnoj dobi, koji bi uređenjem krovova imali aktivnost, a gdje bi napravili sebi okruženje u kojem bi mogli biti na zraku i u zelenilu. Ovo bi naročito bilo dobro za slabo pokretne stanovnike naše općine koji bi bili na nekoliko koraka od svog stana udaljeni od tih malih, zelenih oaza.

U doba COVID-19, prednost ovakvih krovova bi bila i u onom što pomenuh na početku teksta o mladoj majci sa malom bebom – i ova populacija bi mogla, potpuno zaštićeno, boraviti na zraku i dobiti potrebnu dozu vitamina D.

Isto tako, zeleni krovovi bi mogli postati i mjesto razvijanja kreativnisti osoba sa umanjenim sposobnostima koje bi ih same održavale, mjesto za njihove radionice, druženja…

Ovo su samo neki načini gdje bi zeleni krovovi mogli biti korisni, a osnovni, smanjenje CO2 i stvaranje kiseonika, su svima poznati.

Projekti ozelenjavanja krovova bi mogli biti inicijano urađeni u saradnji Općine Novo Sarajevo i KJKP ‘Park’, gdje bi onda bili prepušteni stanarima zgrada i pomenutim kategorijama stanovništva općine da nastave brigu o njima.

Osim grmova, patuljaskog drveća, raznog cvijeća, na zelenim krovovima bi se, aktivistima koji bi ih održavali, mogao omogućiti i uzgoj male količine organskog povrća i začina, što bi bila dodatna korist.

Za početak krenuti sa nekoliko eksperimentalnih krovova što ne bi oštetilo kasu općine, a sigurni smo da će ova inicijativa naići na odobravanje svih stanara svih zgrada koje imaju ravne krovove.

Demokratska fronta prepoznaje probleme i nudi kvalitetna rješenja. Neka krovovi općine Novo Sarajevo budu zeleni!

Senad Kapo, predsjednik Općinskog povjereništva Demokratske fronte Novo Sarajevo

Iz ‘Strategije 2020’: Zeleni krovovi – U doba korone više od hira

One thought on “Iz ‘Strategije 2020’: Zeleni krovovi – U doba korone više od hira

  1. Iskustvo Kineza sa zelenim zgradama je negativno. Imali su zgrade potpuno zelene i u tom zelenilu se nakotilo toliko insekata i gmizavaca, da ljudi uopste nisu smeli otvoriti prozore. Bežali su i napuštali stanove masovno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top