Đonlagić: “Zavadi pa vladaj” suština bh. političkih odnosa

Dženan Đonlagić, zastupnik u Predstavničkom Domu Parlamenta FBiH, Demokratska Fronta, i član Predsjedništva ove stranke, gostovao je u Novom danu.

Za N1 je rekao kako predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini nikada ne prestaje i da će tako biti sve dok traje razmišljanje “zavadi pa vladaj”.

“Ovakav način razmišljanja ‘zavadi pa vladaj’ je suština bh. političkih odnosa od ‘96. do danas, i iza toga se krije samo jedno – kontrola, moć i ono što je ključ a to je kontrola finansija; ko će upravljati finansijskim resursima ove zemlje, odnosno ko će upravljati državnim preduzećima koji njima služe za ispumpavanje novca i za kontrolu nad time, kao i stranačka imenovanja i uhljebljivanja na tim preduzećima”, komentarisao je u Novom danu.

“Jedno od rješenja je privatizacija kompanija i prerezati tu žilu kucavicu preko kojih vladajuće stranke utječu na funkcionisanje i poslovanje i departizacija”, dodao je.

Na pitanje da li će SBB preći u opoziciju je rekao: “Mislim da je kasno za to i da neće ništa promijeniti jer sama ostavka ministara u Vladi Federacije i neće promijeniti nešto jer Čavara neće prihvatiti te ostavke i dok ne potpiše oni su ministri i u suštini Vlada FBiH može donositi odluke i bez ministara SBB. Ova vlada nema parlamentarnu većinu i to smo već vidjeli. Zakoni se neće donositi, građani neće imati nikakve koristi od ove vlasti, jer nijedan zakon, niti je, niti će, ugledati svjetlost dana. Najavljivanih velikih 4 ili 5 zakona koji su zapeli u parlamentarnoj procedurinikada nisu izglasani da budu u službenim novinama, a građani od takvog rješenja nemaju nikakve koristi. Dugo najavljivani zakoni o šumama, igrama na sreću, o PIO/MIO, o dopirnosima… sve su to zakoni koji su iz famozne Reformske agende koju niko i ne spominje jer su svi rokovi probijeni, kasni se sa svim rješenjima i niti jedan neće biti donesen u ovom mandatnom periodu”.

Naveo je i kako će Predstavnički dom djelovati u tehničkom mandatu, “kako već i traje”, kako je naglasio.

Komentarisao je i izmjene Izbornog zakona te kazao: “Krenulo se pogrešnim putem ali da bi vlast u BiH to ozbiljno riješila, prvo se trebaju riješiti presude u slučajevima Sejdić i Finci, Zornić, Pilav, pa tek onda oko Izbornog zakona. Što se tiče zajedničkog prijedloga SDP-a i DF-a, to nije izmjena Izbornog zakona; radi se o prijedlogu zakona o izbornim jedinicama. Mi smo u istraživanju ove materije zapravo spoznali da je to zakonska obaveza Federacije da donese takvo rješenje koje nije doneseno u posljednih 15 godina”.

Đonlagić: “Zavadi pa vladaj” suština bh. političkih odnosa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top