+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Đonlagić: “Zavadi pa vladaj” suština bh. političkih odnosa

Dženan Đonlagić, zastupnik u Predstavničkom Domu Parlamenta FBiH, Demokratska Fronta, i član Predsjedništva ove stranke, gostovao je u Novom danu.

Za N1 je rekao kako predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini nikada ne prestaje i da će tako biti sve dok traje razmišljanje “zavadi pa vladaj”.

“Ovakav način razmišljanja ‘zavadi pa vladaj’ je suština bh. političkih odnosa od ‘96. do danas, i iza toga se krije samo jedno – kontrola, moć i ono što je ključ a to je kontrola finansija; ko će upravljati finansijskim resursima ove zemlje, odnosno ko će upravljati državnim preduzećima koji njima služe za ispumpavanje novca i za kontrolu nad time, kao i stranačka imenovanja i uhljebljivanja na tim preduzećima”, komentarisao je u Novom danu.

“Jedno od rješenja je privatizacija kompanija i prerezati tu žilu kucavicu preko kojih vladajuće stranke utječu na funkcionisanje i poslovanje i departizacija”, dodao je.

Na pitanje da li će SBB preći u opoziciju je rekao: “Mislim da je kasno za to i da neće ništa promijeniti jer sama ostavka ministara u Vladi Federacije i neće promijeniti nešto jer Čavara neće prihvatiti te ostavke i dok ne potpiše oni su ministri i u suštini Vlada FBiH može donositi odluke i bez ministara SBB. Ova vlada nema parlamentarnu većinu i to smo već vidjeli. Zakoni se neće donositi, građani neće imati nikakve koristi od ove vlasti, jer nijedan zakon, niti je, niti će, ugledati svjetlost dana. Najavljivanih velikih 4 ili 5 zakona koji su zapeli u parlamentarnoj procedurinikada nisu izglasani da budu u službenim novinama, a građani od takvog rješenja nemaju nikakve koristi. Dugo najavljivani zakoni o šumama, igrama na sreću, o PIO/MIO, o dopirnosima… sve su to zakoni koji su iz famozne Reformske agende koju niko i ne spominje jer su svi rokovi probijeni, kasni se sa svim rješenjima i niti jedan neće biti donesen u ovom mandatnom periodu”.

Naveo je i kako će Predstavnički dom djelovati u tehničkom mandatu, “kako već i traje”, kako je naglasio.

Komentarisao je i izmjene Izbornog zakona te kazao: “Krenulo se pogrešnim putem ali da bi vlast u BiH to ozbiljno riješila, prvo se trebaju riješiti presude u slučajevima Sejdić i Finci, Zornić, Pilav, pa tek onda oko Izbornog zakona. Što se tiče zajedničkog prijedloga SDP-a i DF-a, to nije izmjena Izbornog zakona; radi se o prijedlogu zakona o izbornim jedinicama. Mi smo u istraživanju ove materije zapravo spoznali da je to zakonska obaveza Federacije da donese takvo rješenje koje nije doneseno u posljednih 15 godina”.

Đonlagić: “Zavadi pa vladaj” suština bh. političkih odnosa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top