+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Blog Alme Kratina: Bahata vlast – Silom na svoj narod!

Ako je neko i imao sumnje u istinu koju iznose mještani Kruščice o sumnjivom postupku pribavljanja dozvola kako bi se ispoštovao zakonski okvir za početak radova na dvije mini hidroelektrane na rijeci Kruščici, sad zasigurno nema.

Nakon grube upotrebe sile i tjelesnih povreda nanešenih od strane specijalne policije SBK ženama, majkama, sestrama Kruščice koje su svojim tijelima branile prolazak mašinama i početak radova, postavlja se pitanje: Koga to štiti “vlast izabrana od naroda” i ko je to izdao naredbu da se po svaku cijenu mještani Kruščice onemoguće da brane interese opšteg dobra?

Ovo grubo kršenje ljudskih prava istražuje i Ured Ombudsmana BIH kao i činjenicu da povrijeđene mještanke nisu mogle dobiti ozljedni list u Vitezu nakon što su im nanešene fizičke ozljede od strane pripadnika specijalne policije SBK.

Da je Bosna i Hercegovina kojim slučaje uređena država imali bi smo zasigurno ozbiljnu Strategiju za razvoj turizma na državnom nivou kroz koji bi bilo nemoguće dobiti dozvolu za gradnju mini hidroelektrana koje bi u startu uništile dragocjene turističke potencijale.

U svjetlu uništene ekonomije i provedene pljačkaške privatizacije uzeti ljudima potencijal koji realno mogu razvijati kako bi opstali na svome je zločin. Pitanje na kojem se između ostalog temelji tužba koju pokreću mještani jeste: Kako je moguće u zakonskim okvirima dobiti sve potrebne dokumente za izgradnju hidroelektrane, što ističe tvrtka Higrocon d.o.o. Sarajevo koja je dobila koncesiju za izgradnju, kad lokalno stanovništvo nije pitano za mišljenje?

Revizija cijelog postupka dobijanja dozvole koju je neophodno pokrenuti će po svemu sudeći biti postupak kroz koji će se se ustanoviti niz nezakonitih radnji – sigurni su mještani Kruščice , odlučni u borbi za očuvanje potencijala koji generacijama koje dolaze može biti uslov za opstanak.

Građani Viteza i Kruščice ističu da očekuju podršku ne samo svih građana Viteza koji misle na opšte dobro nego i građana Zenice ali i drugih gradova u Bosni i Hercegovini, jer je to jedini način da se bahatosti onih koji su izabrani da štite interes građana stane u kraj.

U konačnici ovdje je grubo ugroženo dostojanstvo čovjeka ali i interes pojedinca jasno stavljen ispred interesa društva. Mještani Kruščice se s punim pravom pitaju šta više treba da se desi da to bude shvaćeno i da se da neophodna šira podrška njihovoj borbi.

Prije neki dan su žene Kruščice, samo zato što su mirno stajale i nisu dale da neki „tajkunski interes“ uništi budućnost njihove djece bile pretučene i obespravljene od onih koji bi ih zapravo trebali štititi.

Pitanje je šta je sljedeće što priprema “narodna vlast” za svoj narod?

Pitanje za građane je do kada će to mirno posmatrati?

Demokratska fronta se i ovdje jasno odredila u smislu pomoći građanima da u okviru predviđenih zakonskih mogućnosti a preko zastupnika u Parlamentu Federacije podrži sve aktivnosti u zaštiti ljudskih prava i sloboda i opšteg interesa društva u cjelini.

Blog Alme Kratina: Bahata vlast – Silom na svoj narod!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top