+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Održana Javna tribina DF-a sa temom “Socijalno poduzetništvo”

Večeras je, u prepunoj sali Općine Novo Sarajevo, održana javna tribina Demokratske fronte o temi:”Socijalno poduzetništvo”.

O toj, posebno osjetljivoj temi,aktueliziranoj u poslednje vrijeme prije svega od stranaka lijeve orijentacije,kojoj pripada i Demokratska fronta – govorili su dokazani poznavaoci ove tematike koja dotiče sve nas,a posebno najosjetljivije i najranjivije grupe naših građana i njihove porodice.
Dr. Žarko Papić , iz Inicijative za bolju i humaniju inkluziju, iznio je niz podataka koji govore o nebrizi društva za ove kategorije naših građana,posebno na odsustvo pravne regulative u ovoj oblasti, što je prije svega rezultat neoliberalizma i njegovih pravila, koja skoro pa u potpunosti zanemaruju čovjeka, individuu, posebno ovu grupaciju, a koja su (ta pravila kojima je osnovni cilj profit) – prihvatila bosanskohercegovačka vladajuća oligarhija.

Dr. Zlatiborka Popov Momčinović, sa Fakulteta političkih nauka Istočno Sarajevo, nadovezala se na Papićevo izlaganje i govorila, nabrajajući konkretne primjere o poslovanju i organizaciji rada sa ljudskim licem, što je na ovim našim prostorima potpuno zaboravljena kategorija,kojoj se, želimo li učiniti ovo društvo i ovu državu poželjnu za život svih kategorija stanovništva, moramo što prije vratiti.
Aida Hrnjić imala je izuzetno otvoren i emotivan istup govoreći o temi :”Posebno dijete-posebna majka.”

Jelena Backović iz udruženja “Nešto više” vrlo nadahnuto i sa puno optimizma opisala je rad socijalnog poduzeća “Eko dizajn”.

Na kraju se prisutnima obratio i predsjednik DF-a Željko Komšić i iznio čvrsto opredjeljenje stranke da ponudi građanima odgovore i rješenja kako na pitanja socijalnog poduzetništva, tako i na ostala životna pitanja i rješavanja problema iz ostalih oblasti, prije svega zaštite prava radnika i najosjetljivijih kategorija društva u koje spadaju i penzioneri.

“Izabrali smo teži put, jer mislimo da jedino ovakav pristup i pronalaženje adekvatnih odgovra na sva pitanja, mogu povezati ljude ove zemlje, bez obzira gdje živjeli. Mi nećemo nuditi parole, mi ćemo napraviti ili nove zakone ili ispraviti stare i ponuditi ih građanima. Znamo da će to ići teže, jer se kod nas ljudi već godinama truju podjelama i zavadama, pa ove teme mogu doći na marginu njihovog interesovanja, kao i izmaći medijskoj pažnji kojima su često privlačnije teme u kojima se sukobljavamo i dijelimo, nego ova, životna pitanja svakog od nas. Odgovaraćemo svi, a političari posebno, za to kakvu smo zemlju svojoj djeci ostavili.”

Ovu, po svim utiscima, vrlo dobru tribinu, organizovale su Maja Gasal Vražalica i Aida Hrnjić.

Održana Javna tribina DF-a sa temom “Socijalno poduzetništvo”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top