+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Marijana Hrvić-Šikuljak: Uspjeli smo spasiti Bosnu i Hercegovinu od političkih aktera koji imaju “rezervne države”

Tokom rada u Kabinetu člana Predsjednistva BiH Željka Komšića prethodnih godina borili smo se snažno za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Pokušaj osporavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je uspostavljan mir u Bosni i Hercegovini, bio je gotovo svakodnevan. Stabilnost i sigurnost su narušavani. Nametali su nam nedemokratske izmjene Izbornog zakona BiH mimo svih evropskih standarda, koje nisu u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazbourgu.

Izgubili smo vrijeme za sprovodjenje konkretnih reformi! Reformi koje će nas učiniti bliže članstvu u Evropsku uniju i članstvu NATO-a.

Svjesni smo toga. Ali uspjeli smo da spasimo našu državu – Bosnu i Hercegovinu, od političkih aktera koji imaju “rezervne države” i ne vole domovinu u kojoj su rođeni i u kojoj žive.

Vrijeme je da se poštuju sva temeljna ljudska prava i da svaki pojedinac uživa u tome. BiH je članica Vijeća Evrope dvadeset godina.

Aneks 6 Ustava BiH odnosi se upravo na Sporazum o ljudskim pravima, kojim se svim osobama na području naše države osigurava najviši nivo međunarodno priznatih ljudskih prava i temeljnih sloboda. Ta prava i slobode osigurane su Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Vrijeme je da se suočimo sa prošlošću i krenemo dalje, mijenjamo svijet za naše mlade generacija, našu djecu. Učinimo da BiH ne bude zarobljena država. Gradimo zdrav ambijent za sve građane BiH, bez obzira na etničku, vjersku, spolnu i rasnu pripadnost.

Spriječimo egzodus bosanskohercegovačkog stanovništva u inostranstvo. Spriječimo deficit radne snage, zadržimo kvalitetne ljudske i iskoristimo prirodne resurse. Mladi su budućnost. Zadržimo ih! Spriječimo “bijelu kugu” u državi tako što ćemo smanjiti radni vijek, povećati penzije, a mladima omogućiti blagovremeno zapošljavanje u struci nakon završenog obrazovanja.

Korupcija, kriminal, nepotizam, nekvalitetan zdravstveni i obrazovni sistem su samo neki od problema sa kojima se susreće naše društvo. Želim da se borim protiv toga i pokušam zajedno sa kolegama zastupnicima kreirati povoljniji ambijent za život i poslovanje svim građanima.

Majka sam dvoje djece i smatram da je porodica važan segment razvoja svakog društva. Jedan od prioriteta za koje ću se zalagati ako budem u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH bit će, između ostalog, prava roditelja i djece, te promoviranje porodice i njenih vrijednosti. Povećati i izjednačiti naknade za nezaposlene i zaposlene porodilje na nivou cijele Federacije. Moje djelovanje želim usmjeriti na više različitih oblasti koji mogu da poboljšaju uslove života svim građanima, a posebno ranjivih kategorija stanovništva kao što su penzioneri, djeca sa posebnim potrebama, RVI, borci i drugi.

Pored toga, nezaobilazna je i rekonstrukcija putne infrastrukture na području cijele Federacije BiH, koja nam je potrebna za brži i jednostavniji protok roba, kapitala i usluga. Privreda i privrednici koji se oslanjaju na federalne resurse i u oblastima u kojima organi Federacije BiH mogu pomoći, spadaju, također, u jedan od mojih prioriteta. Zalagat ću se za maksimalno olakšanje poslovanja na teritoriji FBiH u svim granama privrede, a naročito privatnom poduzetništvu. Zdrava, efikasna i privreda neopterećena bespotrebnom birokratijom jedina može generisati sredstva kojim se bosanskohercegovačko društvo može razvijati. Posvetiti ću se i rodnoj ravnopravnosti koja je itekako važna za izgradnju demokratskog društva.

Smatram da bi se sve političke partije u BiH bi se trebale zalagati za ovakve ciljeve, jer su u interesu svih građana, pa i njih samih. Budimo tim i djelujmo jedinstveno.

■■■Na kraju bih pozvala sve građane da izađu na izbore 02. oktobra i glasaju za političke stranke i kandidate za koje oni smatraju da su najkvalitetniji. Važno je! Ne dozvolite da drugi biraju u Vaše ime!

***

Broj 2 ✅️

Za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH

Koalicije Željko Komšić – ZA GRAĐANSKU DRŽAVU BIH (DF/GS)

Marijana Hrvić-Šikuljak: Uspjeli smo spasiti Bosnu i Hercegovinu od političkih aktera koji imaju “rezervne države”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top