+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Marijela Margeta Hašimbegović: Zajedno gradimo naše novo životno okruženje

Iz biografije: Rođena je 1969. u Sarajevu. Učenica generacije srednje Građevinsko-tehničke škole u Sarajevu. Diplomirana inženjerka arhitekture (Arhitektonski fakultet UNSA). Prva je žena na poziciji direktora Narodnog pozorišta Sarajevo u 100 godina postojanja i trenutno je rukovoditeljica tehničke službe. Tokom opsade Sarajeva 1993. godine ostvarila je svoju prvu pozorišnu saradnju kao scenografkinja i kostimografkinja i kroz brojna kulturna dešavanja svojim ličnim angažovanjem i nadljudskim naporima učestvuje u ‘duhovnom otporu’ grada. Više od 15 godina tehnička je direktorica dva Internacionalna festivala MESS i Sarajevska zima. Za svoj rad i zalaganje višestruko je nagrađivana i izdvajamo  nagrade ‘Najmenadžer u kulturi’ za centralnu i jugoistočnu Evropu 2017. godine i titula ‘Žena godine 2017’ Ladies in magazina. Višestruko je nagrađivana u oblasti arhitekture, nagrade otkup za konkursne natječaje ‘Radićeva’, ‘Marijin Dvor’, ‘Trg heroja’ kao koautorica. Članica je udruženja ULUPUBIH. DF-a je pristupila 2013. godine i trenutno je članica Općinskog povjereništva Novo Sarajevo.

Prihvatanje kandidature za vijećnicu OV Novo Sarajevo  smatram prvim korakom na putu prema boljim i ljepšim životnim okruženjem općine u kojoj sam  provela cijeli životni vijek.  Kvalitet svakodnevnog života kojeg živimo u lokalnoj zajednici, mjesto u kojem se  rađamo, obrazujemo, zasnivamo porodicu zaslužuje  dobiti svu neophodnu brigu i pažnju, kao i sistemska rješenja na mnoga otvorena pitanja. Fokus na čovjeku lokalne zajednice mora biti primaran, lice djelovanja kroz sve procese koji donose dobrobit na poslovnom polju, koje gradi dobre politike po pitanju predškolskog odgoja, obrazovanja, primarnog zdravstva, zapošljavanja i socijalne zaštite, urbanizma, komunalne  infrastrukture, saobraćaja u mirovanju, kulture i sporta, rada  s mladima, rada sa djecom sa poteškoćama u razvoju,  socijalnih pitanja, ekoloških pitanja,  pitanja kvaliteta života naših umirovljenika.

U predizbornom vremenu važno je informirati građane o njihovim demokratskim pravima i podizanju svijesti  da su budući vijećnici njihova produžena ruka i da izlazak na izbore podrazumijeva njihov sljedeći  korak prema  činjenju za bolji i kvalitetniji život. Građani moraju biti informirani šta je sve dijapazon općinskog djelovanja koji direktno utječe na kreiranje njihovog života i života lokalne zajednice.

Teritorija Općine Novo Sarajevo ima snažan potencijal koji se ogleda kroz administrativno, poslovno, kulturno, obrazovno i trgovinsko-uslužno djelovanje. Organiziran budući razvoj općine prevashodno podrazumijeva kvalitetno planiran budžet, viziju djelovanja u narednom periodu, posebno danas u aktuelnom  vremenu pandemije. Plan punjenja budžeta direktno je vezan za rad  realnog sektora i povećanje zapošljavanja, kao  i otvaranje novih radnih mjesta treba biti planom rada svakog ozbiljno kreiranog budžeta. Osnaživanje realnog sektora direktno reflektira rad  javnog sektora kao potrošačkog tijela.

Ozbiljan budžet mora pratiti stanje na terenu  sačinjenog  uz ozbiljnu analizu. Prioriteti, kratkoročni i dugoročni planovi uz saradnju sa građanima su putokazi kvalitetnog rada kojeg želim vidjeti u budućnosti. Trebamo ekonomičnu, efektivnu i efikasnu lokalnu samoupravu koja će utjecati na razvoj i održivost lokalne zajednice.

Sistemska i dugoročna promocija historijskih, kulturnih, sportskih, vjerskih i drugih objekata od značaja za našu općinu je vizija budućeg rada za koju se zalažemo. Kao višedecenijski kulturni radnik želim svoje ogromno iskustvo ugraditi u kontinuitet  promocije kulturnih vrijednosti kao i očuvanja kulturne baštine naše općine. Postojeće kulturne institucije neophodno je dodatno osnažiti u materijalnom i programskom smislu i svakako raditi na otvaranju novih institucija i prostora koji će djelovati kroz kulturne sadržaje. Rad sa mladima kroz različite osmišljene aktivnosti koje se nude kao prilike za njihov kreativan rad i razvoj kroz druženje i stvaranje socijalne senzibiliranosti je investicija vrijedna ulaganja. Novo digitalno doba tjera nas mijenjati pravce razvoja i promišljanja na drugačiji način. U skladu s tim strategija za razvoj i podršku mladim ljudima obuhvata i osnivanje Kreativnog centra, HUB-ova koji mogu djelovati kao dodatni informativni prostor  općine, a mladima pruža centar networking djelovanja kao izvor novih ideja digitalnog doba. Također veliku pažnju želim posvetiti rješavanju mnogobrojnih otvorenih socijalnih pitanja, kao i pitanja koja se tiču naših građana, umirovljenika i boračke populacije.

Jedno od prostora koje čine prepoznatljivim nađu općinu je i prostor Vilsonovog šetališta koje je neophodno  oplemeniti novim sadržajima, oživjeti projekat ‘Park šume Hum’ koji može donijeti velike dobrobiti za svoje građane i turiste. Njegovati kulturu sjećanja kroz aktivnosti mapiranja  linije ragraničenja naše općine koje bi u vizualnom smislu govorile o vremenu opsade Sarajeva, što bi ujedno zadovoljilo  i  pitanja turista. Vrijednosti naših  nacionalnih spomenika zahtjevaju kontinuirano promoviranje, našu posvećenu pažnju i brigu.

Kao arhitektica mogu potpuno stručno odgovoriti na pitanja iz oblasti politike urbanizma, pitanja oko adaptacije stambenih, obrazovnih i drugih institucija, organiziranja zelenih površina, ekoloških pitanja, pitanja lokalne infrastrukture.

Svakako ću posebnu pažnju posvetiti ostarivanju prava i sloboda svih građana, graditi životni prostor u kojem svi imaju jednaka prava, uz posebnu pažnju na prava žena u svim društvenim procesima. Vjerujem da će moja kandidatura ohrabriti i druge žene da se aktivno uključe u procese političkog života.

Želim vidjeti sretna i zadovoljna lica svojih komšija, želim čuti žamor sretne djece u parkovima, školama, kulturnim  i sportskim institucijama, želim vidjeti sretne penzionere, vidjeti nove poslovne prostore, uređene i ekološke fasade, zelene krovove na zgradama, uredan otpadni prostor, dovoljno parking-mjesta…

I zato pozivam vas, građani i građanke, da zajedno gradimo naše novo životno okruženje!!  

Želim vidjeti ŽIVOT dostojan vas!!!

Marijela Margeta Hašimbegović: Zajedno gradimo naše novo životno okruženje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top