+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Blog Snežane Omukić: (Zlo)upotreba pozicije funkcionera u Opštini Novo Sarajevo

Sinoć, 29.03.2018., održana je 17. sjednica Vijeća Novo Sarajevo koju je, nažalost, vodio Mehemed Cero, jedan od tri  zamjenika predsjedavajuće Vijeća.

Kažem nažalost, jer je vođenje sjednice bilo neprofesionalno i u pojedinim trenucima neprimjereno, drsko pa čak i nekulturno.

Dotični je stalnim upadicama ometao govornike/ce i  onemogućavao diskusije i replike po svom nahođenju, uskraćujući  tako prava pojedincima  koja su regulisana Poslovnikom o radu Vijeća.

Sala Vijeća se pretvorila u cirkusku arenu i, opet moram reći nažalost, to nije prvi put, jer dotični vijećnik ima već ustaljenu praksu takvog ponašanja, a sinoć je dostiglo kulminaciju.

Šta učiniti, koje su mogućnosti da se ovo u budućnosti spriječi?

Ništa ili gotovo ništa. Jedna od mogućnosti  i na što imam pravo jeste da Etičkoj komisiji, radnom tijelu Vijeća, uputim Žalbu na ponašanje Mehemeda Cere. Etička komisija nema nikakve mehanizme da spriječi ovakva ili slična ponašanja, osim što može donijeti svoj stav, mišljenje ili zaključak koji su neobavezujući za Vijeće.

Druga mogućnost je da ukazivanjem na nepravilnosti možda utječem na savjest pojedinaca koji bi korigovali svoje ponašanje, ali to baš i nema realne izglede.

Na kraju, ali i najvažnije, zbog čega se ustvari i javno oglašavam:

Dragi naši studenti/ce Mašinskog fakulteta, načelnik Općine Novo Sarajevo je odbio inicijativu za sufinasiranje  vašeg učestvovanja na “Mašinijadi“ u Bugarskoj u iznosu od 2500,00 KM, koliko iznosi participacija za deset učesnika/ca sa prebivalištem u našoj općini, a dotični funkcioner Mehemed Cero je odbio da stavi na glasanje ovu inicijativu, iako sam pisanim putem tražila kao vijećnica izjašnjenje i glasanje Vijeća po ovom pitanju, na šta po Poslovniku o radu Vijeća imam pravo.

Dragi naš komandante Dragane Vikiću, nismo u mogućnosti, iako imamo želju, da ti pomognemo, jer načelnik Općine Novo Sarajevo je odbio inicijativu za dodjeljivanje finansijskih sredstava za pomoć tvom pravnom timu u iznosu od 5000,00 KM, a dotični funkcioner Mehemed Cero je odbio da stavi na glasanje  ovu inicijativu, iako sam pisanim putem tražila kao vijećnica izjašnjenje i glasanje Vijeća po ovom pitanju, na šta po Poslovniku o radu Vijeća imam pravo.

A Budžet Općine Novo Sarajevo je naš, svih građana ove općine. Ili možda i nije…..

Upotreba ili zloupotreba položaja funkcionera u Općini Novo Sarajevo, procijenite sami, dragi  sugrađani.

Blog Snežane Omukić: (Zlo)upotreba pozicije funkcionera u Opštini Novo Sarajevo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top