+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Naša stranka i Stranka za BiH će podržati SDP-ov i DF-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona

U prostorijama SDP-a BiH traju konsultacije između SDP-a i DF-a i drugih stranaka zastupljenih u Parlamentu FBiH o prijedlogu izmjena Izbornog zakona koji se tiču imenovanja izabranih zvaničnika u oba doma Parlamenta FBiH, a koji se tiču odluke Ustavnog suda na djelimično usvojenu apelaciju Bože Ljubića.

SDP i DF su u parlamentarnu proceduru uputili svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona. Prvi je u razgovorima učestvovao Amer Jerlagić, predsjednik SBiH, koji je rekao da bi u skladu sa Ustavom FBiH naziv ovog zakona trebalo da bude Zakon o izbornim jedinicama i strukturi i načinu dodjele mandata u Domu naroda i Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

“Stav Stranke za BiH je da je svaki pozitivan pomak dobar za rješenje implementacije odluke Ustavnog suda. Sugerisali smo na sam naziv zakona, dali smo našu sugestiju. Zašto ne podržati pozitivnu promjenu? Ovaj prijedlog može računati na podršku SBiH”, rekao je Jerlagić.

Predsjednik Naše stranke Peđa Kojović kazao je kako će stranka na čijem je on čelu podržati SDP-ov i DF-ov prijedlog o izmjenama Izbornog zakona.

“Naša stranka će podržati ovaj prijedlog izmjena Izbornog zakona koji su predložili SDP BiH i DF. Dobili smo ovaj prijedlog prije izvijesnog vremena i dobro smo ga analizirali. Nije savršeno rješenje nakon ove odluke Ustavnog suda BiH”, naveo je Kojović te dodao:

“Suočeni smo sa političkim pragmatizmom u BiH, ali smatramo da je ovo mnogo bolje od onoga što predlaže HDZ BiH. Ovde se radi kako implementirati presudu Ustavnog suda BiH. Ovo je entitetska nadležnost, a HDZ pokušava kroz izmjene Izbornog zakona BiH da nametne svoje rješenje ili, ako im to ne ispune, kroz pravilnik CIK-a”.

Kazao je i kako taj prijedlog ima jedan suštinski problem koji se tiče jedne odredbe Ustava FBiH vezano za sam naziv Zakona, ali da će tražiti rješenje.

“Ovo nije naša šoljica čaja, mi vidimo drugačije uređenje Federalnog parlamenta, bez Doma naroda, sa ravnopravnom konstitutivnom zastupljenošću, ali sada na sceni imamo ovo. Tražimo partnere po ovom pitanju, a to su sigurno SDP BiH i DF”, rekao je Kojović nakon konsultacija.

Nakon Stranke za BiH i Naše stranke, na konsultacijama če učestvovati i predstavnici HDZ BiH i SDA.

Podsjećamo da klub Srba u Domu naroda FBiH, u ovom sazivu, nije popunjen i da u njemu od potrebnih 15, sjedi 13 delegata. Predlagači izmjene ovog Zakona tvrde da bi se ovim izmjenama u budućnosti riješio ovaj problem.

Naša stranka i Stranka za BiH će podržati SDP-ov i DF-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top