Marijana Hrvić-Šikuljak: Patriotizam, privreda i porodica su moji prioriteti

Iz biografije: Rođena je 1986. u Tuzli. Nakon završene osnovne škole i Opće gimnazije u Lukavcu diplomirala je na Filozofskom fakultetu na UNTZ, odsjek Žurnalistika. Na Fakultetu političkih nauka UNSA stekla je zvanje magistrice politologije iz oblasti evropskih integracija na temu ”Aktuelna faza procesa integriranja BiH i drugih zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju”. Novinarstvom se bavi od 2011. godine. Radila je u elektronskim medijima u Tuzli, te Al Jazeeri Balkans u Sarajevu.  

Tokom rada u medijima, pratila sam političke procese u BiH. Kao i ostali mladi, nezadovoljna stanjem u kojem se država nalazi, željela sam graditi karijeru u inozemstvu. Međutim, odustala sam i odlučila raditi u svojoj zemlji, koja ima ogroman potencijal i resurse, uključujući naše ljude koje su spremni na izazov i rad. Dijete sam obrazovanih roditelja, majke diplomirane pravnice i oca diplomiranog inženjera elektrotehnike. Oni su me naučili da volim BiH, budem patriota i promovišem je na najbolji mogući način. Želim se boriti protiv nepravde, kreirati povoljniji ambijent za poslovanje, porodicu i život, za sve njene građane, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Majka sam dvoje djece i smatram da je porodica bitan segment društva. Jedan od prioriteta za koje ću se zalagati kao vijećnica Novog Sarajeva bit će upravo prava roditelja i promovisanje porodice i njenih vrijednosti. Smatram da su naknada za nezaposlene porodilje i dječiji doplatak jako niski i hitno ih treba povećati. Pored finansijske podrške potrebno je obezbijediti adekvatnu edukaciju trudnica i porodilja, posebno kada je u pitanju mentalno zdravlje. Osigurati adekvatnu zdravstvenu skrb tokom trudnoće i nakon poroda.

Kada govorimo o zdravstvenom sistemu, moj prijedlog će uključivati odgovarajuće epidemiološke mjere prevencije COVIDA-19. Liječnici moraju biti dostupni pacijentima u svakom trenutku.

Zalagat ću se za poboljšanje statusa penzionera. U našoj nadležnosti nije povećanje penzija, ali briga o njihovom zdravlju jeste, kao i adaptacija centara za zdravo starenje, povećanje jednokratne pomoći onih za najnižom penzijom. Bolja saradnja OV Novo Sarajevo i Udruženja penzionera podrazumijevala bi i pomoć opskrbe osnovnim životnim namirnicama, kako penzionera, tako i drugih karegorija stanovništva koji su u stanju socijalne potrebe.

Privreda i privrednici koji se oslanjaju na općinske resurse i u oblastima u kojima Općina može pomoći, spadaju u jedan od mojih prioriteta. Prijedlozi za pomoć porodicama, penzionerima, boračkoj populaciji i ostalima ovise o budžetskim sredstvima, a budžete puni privreda i privrednici. Zalagat ću se za maksimalno olakšanje poslovanja na teritoriji općine Novo Sarajevo svim granama privrede, a naročito privatnom poduzetništvu. Zdrava, efikasna i privreda neopterećena bespotrebnom birokratijom jedina može generisati sredstva kojim se društvo, općina i cijela BiH mogu razvijati. Neiskorištene poslovne prostore aktivirati za pokretanje novih biznisa, pokretanje malih i srednjih poduzeća. U ovom segmentu ključna je i modernizacija, racionalizacija i informatizacija općinske administracije.

Pored toga, trebamo aktivirati mlade i uključiti ih u kulturne, umjetničke i sportske aktivnosti, organizovati kreativne radionice i radne sastanke. A da bismo to uradili, adaptacija i modernizacija predškolskih i školskih objekata je neophodna.

S obzirom na to da sam neko ko se dugi niz godina bavi umjetnošću, za mene bez kulture i umjetnosti nema razvoja lokalne zajednice. Članica sam Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona i Kulturno-umjetničke grupe Lucido. Izlagala sam na mnogobrojnim kolektivnim izložbama, nekoliko bijenala Umjetnost minijature BiH, te samostalnoj izložbi u BKC-u Sarajevo i BKC-u Tuzla. Kao modna dizajnerica od 2006. do 2011. godine svojih sedam modnih kolekcija predstavljala sam na više sedmica mode u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i drugim gradovima BiH.

Kao vijećnica sigurnost građana i imovine smatram neophodnom za normalan život svakog čovjeka u okviru čega treba uraditi analizu stanja javnog reda i mira, postaviti nadzorne kamere i ugraditi kvalitetniju uličnu rasvjetu. Pojačati kontrole PU Novo Sarajevo na terenu s ciljem sigurnijeg kretanja građana.

Nezaobilazna je i rekonstrukcija putne i komunalne infrastrukture u gradskim i prigradskim naseljima, adaptacija dječijih igrališta, kolektivnih stambenih objekata, rješavanje parking prostora, zatim pošumljavanje u općini, izgradnja zelenih krovova s ciljem proizvodnje kiseonika i smanjenje CO2 u zraku.

Organizacija je pola posla u svakoj profesiji, a komunikacija sa ostalim vijećnicima i građanima, te ekspertnim timovima je ključna za realizaciju navedenih projekata. Moja politika će biti transparentna i uvijek ću biti otvorena za razgovor sa našim građanima i svojim kolegama u Vijeću. Uvažavat ću njihove prijedloge, sugestije i prihvatati dobronamjerne kritike.

Marijana Hrvić-Šikuljak: Patriotizam, privreda i porodica su moji prioriteti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top